Winnend idee: eet 'afval' op

12-3-2012
Door soep en sap te maken van groente en fruit die bijna over de houdbaarheidsdatum zijn, is voedselverspilling tegen te gaan. Dit initiatief won de ideeënwedstrijd Battle of the Cheetahs.
Bron: Kim Sauter, NCDO

Het winnende initiatief - genaamd Too good to waste - won zowel de publieksprijs als de juryprijs van 25.000 euro in de Battle of the Cheetahs, een wedstrijd voor creatieve oplossingen voor mondiale voedselvraagstukken. Het team Voedselverspilling (zie foto) gaat met het plan voedselverspilling in de supermarkt tegen door groente en fruit vlak voor de uiterste verkoopdatum te verwerken tot langer houdbare soep en sap. Door het verlengen van de levensduur van de producten, hoeft er minder worden weggegooid.
Een korte presentatie van het idee is te zien in een filmpje (zie link).

Van idee naar uitvoering in de supermarkt

De jury koos voor Too Good to Waste ‘omdat het een concrete, ondernemende oplossing is voor het belangrijke probleem van voedselverspilling’. Nederlandse supermarkten gooien jaarlijks 600 miljoen euro omzet weg aan niet verkocht voedsel dat over de datum, maar nog wel eetbaar is. Met de geldprijs kunnen de elf jonge professionals, wetenschappers en studenten hun idee in de praktijk brengen. Samen met een supermarkt en verwerker wordt een pilot voorbereid.

Studenten bedenken oplossingen

In totaal werkten in de wedstijd vijf teams gedurende zes weken aan oplossingen voor grote voedseluitdagingen. Onder hen waren veel studenten en medewerkers van groene onderwijsinstellingen. Zo werkten studenten van HAS Den Bosch aan ‘City Farming’, waarin ze efficiënte stadslandbouwmethodes ontwierpen die ruimte overlaten voor natuur en biodiversiteit. In ‘Made in Holland’ zetten studenten van Hogeschool van Hall Larenstein eiwitrijke insecten op het menu met hun bitterbal met meelwormen. De Battle of the Cheetahs werd uitgeschreven door NCDO, Nederlands kennis- en adviescentrum voor burgerschap en internationale samenwerking.

Informatie over alle inzendingen is te vinden op de website van NCDO (zie link).

Trefwoorden: voedselverspilling, ketens en agrologistiek, mondiale voedselvraagstukken, stadslandbouw, onderwijs

Delen

Links

back on top