Nieuws

Algenbedrijven in Nederland willen doorgroeien

Gepubliceerd op
27 november 2015

Micro-algen zijn microscopisch kleine organismen die een goede humane voedselbron zijn en worden daarvoor al vele tientallen jaren gebruikt. Maar niet alleen als humane voedselbron zijn algen toe te passen, ook in diervoeding zoals voer voor vee, paarden, huisdieren, maar ook voor vissen en schelpdieren, de aquacultuur. Verder is het toe te passen in cosmetica, farmacie en zelfs als vernieuwde energiebron.

Het Ministerie van EZ ondersteunt sinds enkele jaren onderzoek en innovatie in de algenteelt en verwerking en is geïnteresseerd in kansen van Nederlandse bedrijven in de verdere commerciële ontwikkeling. Lisanne van Dam, masterstudent van Wageningen University heeft op verzoek van EZ een onderzoek gedaan naar Nederlandse bedrijven met technologieën en applicaties van micro-algen op het gebied van voedsel, voeding en aquacultuur. Eerst is gekeken naar de ontwikkelingen wereldwijd. Daarnaast zijn 27 interviews gehouden met betrokkenen in Nederland. De 27 stakeholders zijn onderverdeeld in 5 sectoren: onderzoekinstituten, producenten van micro-algen, technologie ontwikkelaars, eindgebruikers en investeringsmaatschappijen. Wist u bijvoorbeeld al dat er een globale trend is in de behoefte aan voedingssupplementen van micro-algen voor gezonde voeding en gezondheid? Dat Nederland een nog redelijk kleine markt heeft, maar wel groeiende is? Dat een van de beste plekken voor cultivatie in Nederland die genoemd is kassen zijn?