Community of Practice 'Verwaarden openbare ruimte'

Wat is de waarde van de openbare ruimte?
Een gezamenlijke zoektocht van vier gemeenten samen met de HAS naar een nieuwe en verantwoorde manier voor inzetten van budget openbare ruimte.

Gemeenten staan voor grote uitdagingen als het gaat over beheer van openbare ruimten. De openbare ruimte wordt steeds meer gezien als een omgeving waar maatschappelijke ontwikkelingen kunnen plaatsvinden zoals:
- een betere gezondheid door bijvoorbeeld bewegen
- creëren van interactie tussen bewoners
- uitvoeren van de participatiewet
 
Ook eist de gebruiker tegenwoordig een openbare ruimte die aansluit bij zijn of haar wensen en verwachtingen. Er wordt geen genoegen meer genomen met een overheid die bepaalt wat goed is voor haar burger. Tegelijkertijd zijn er de immer krimpende (beheer)budgetten vs. de toenemende behoefte aan investeringen en de noodzaak om geïntegreerde budgetten aan te wenden.

De HAS Community of Practice (CoP); een 'projectkaravaan'

De CoP is een werkwijze waarin de projectcasussen (in dit geval de casussen van de gemeenten Amersfoort, ’s-Hertogenbosch, Zundert en Tilburg) centraal staan. De community (projectdeelnemers en HAS expert team) komt per casus een dag meedenken. Als projectleider heb je een hele dag een team van vakgenoten en experts tot je beschikking om jou te "pamperen"! De verbinding tussen de casussen leidt tot gezamenlijke inzichten en kennis. Door intensieve inzet van studenten in de CoP creëren we dynamiek, denkkracht, creativiteit en massa.

Meerwaarde:
- In de deelnemende projectcasussen worden nieuwe kennis en instrumenten ontwikkeld. Projecten komen dus een stap verder!

- Leerervaringen worden actief uitgewisseld en gedocumenteerd en binnen andere projecten toegepast (olievlekwerking), waardoor nieuwe kennis ontstaat.

- Ervaringen worden breed ingebracht in het beleids- en publieke debat (symposia, perspublicaties, debatten).

- Betrokkenen, waaronder docenten en studenten van de HAS houden hun kennis actueel.

- Er ontstaat een betrokken network.