Peulvruchten, foto shutterstock

Dossier

Plantaardige eiwitbronnen

Een duurzamer voedselsysteem is voor een groot deel te bereiken door meer plantaardige eiwitten te eten. In de toekomst bestaat ons dagelijks menu dan ook hoogstwaarschijnlijk uit meer peulvruchten (vers, conserven, vlees- en zuivelvervangers), en paddenstoelen, noten, zaden, (zee)wieren en algen.

Ons huidige voedselpatroon heeft mede door het gebruik van de energiebronnen op de aarde en de uitstoot van broeikasgassen, een grote impact op het milieu. Het gebruik van plantaardige eiwitbronnen kan bijdragen aan een duurzamer gebruik van de bronnen op aarde. Want land wordt schaars. En de energie die nodig is voor een kilo peulvruchten bijvoorbeeld, is lager dan voor een kilo biefstuk. Door aanpassing van het voedingspatroon kan er minder uitstoot komen van die broeikasgassen. Bovendien hebben mensen minder eiwit per dag nodig dan ze momenteel consumeren. Aanpassing van het voedingspatroon kan tenslotte ondersteunend werken bij gezondheidsproblemen als diabetes en hart- en vaatziekten.