Nieuws

Acht voorbeelden van plantencombinaties

Welke planten kun je goed combineren in een zonnige tuin, in de halfschaduw of op een natte standplaats? Een reeks artikelen in de tuinaannemer laat zien wat er mogelijk is.

Iedereen die zich verdiept in beplantingsleer krijgt er mee te maken: Welke planten kan ik met elkaar combineren? Welke planten passen bij elkaar zonder dat ze elkaar beconcurreren of overschaduwen? Het Vlaamse Proefcentrum voor Sierteelt (PCS ) heeft voor een achttal situaties succesvolle plantencombinaties uitgewerkt.

Combinaties

Zo is er een combinatie voor een zonnige standplaats en een voor een schaduwrijke standplaats. En er is een combinatie die heel geschikt is voor lange bloei of die juist opvalt door boeiende bladstructuren. De combinaties zijn in maart 2016 gedemonstreerd op de Vlaamse vakbeurs FLORALL. Vakblad Tuinaannemer heeft in een reeks artikelen aandacht besteed aan die combinaties.

Dwergsoorten

Bij de combinatie die opvalt door hun lange bloei vind je vooral bloemrijke planten en heesters, zoals Hibiscus syriacus 'Azurri' en het leliegras, Liriope muscari. In de combinatie voor de kleine tuin vind je vooral klein blijvende of dwergsoorten, zoals de dwergvorm van vlinderstruik: Buddleja Free petite 'Blue Haven'. En voor tuinen op een zure grond zijn zuurminnende soorten toegepast zoals verschillende heidesoorten en Kalmia latifolia, een struk met prachtige roze of roodpaarse bloemen.

Alle artikelen in de serie zijn opgenomen in de collectie van Groen Kennisnet.

(foto: Kalmia latifolia, Bron Pixabay)

Links

(2)