Jam, foto: Pixabay

Nieuws

'Angst voor E-nummers onterecht'

Gepubliceerd op
6 juni 2015

Hoogleraar Tiny van Boekel van de Wageningen University vindt de weerstand van mensen tegen E-nummers onterecht. ‘E-nummers zijn bedacht om de consument te informeren en te beschermen.’

In het artikel ‘Valse Romantiek’ uit Chemie magazine, laat hoogleraar Tiny van Boekel zijn licht schijnen over de voedselindustrie en hoe de consument daar tegenaan kijkt. Dat mensen E-nummers tegenwoordig zien als een teken dat er met het voedsel is gerommeld, vindt hij een rare omslag.

Veilig

Additieven die de industrie aan ons voedsel toevoegt krijgen een E-nummer om aan te geven dat deze volkomen veilig zijn, omdat ze uitgebreid zijn getest op ongewenste effecten. ‘Maar het rare is: mensen hebben het idee dat E-nummers fout zijn, en omdat ze op het etiket allemaal E-nummers zien staan, denken ze dat alles wat uit de fabriek komt fout is’, zegt Van Boekel. ‘Natuurlijk zijn er mensen die gevoelig zijn voor mononatriumglutamaat, maar moet je zo’n additief daarom verbieden? Die mensen kunnen ook de producten waar het in zit mijden. Gelukkig staat het vermeld op het etiket! Er wordt zo veel onzin beweerd. We hebben allemaal in ons lichaam een citroenzuurcyclus, toch zijn er mensen die denken dat citroenzuur kankerverwekkend is.'

Openheid

Mensen zijn volgens de hoogleraar op het verkeerde been gezet door bepaalde boeken en ngo’s. ‘Het internet is helemaal verschrikkelijk: iedereen kan er van alles beweren. Mensen worden dan angstig’, zegt hij. ‘Kijk, vroeger maakte je een hert dood of ving je een vis en wist je precies wat je at. Sinds een jaar of vijftig tot honderd is de productie van voeding verschoven naar de industrie. Daardoor ziet de consument niet meer wat er met zijn voedsel gebeurt. Dat maakt mensen wantrouwig. Er zou daarom meer openheid moeten komen vanuit de industrie, vind ik. Laat zien wat er gebeurt en leg uit waarom je bepaalde chemische stoffen toevoegt. Maar de industrie is bang om de technologie te laten zien, en schiet daardoor in de eigen voet.’

Biologisch

Van Boekel heeft niets tegen biologische landbouw en biologische producten, maar ziet het niet als de oplossing van de problemen rond voedsel. ‘Zonder kunstmest en pesticiden gaat het niet lukken. Ook omdat gevaar op besmettingen met bacteriën en chemicaliën uit de omgeving groter is bij biologische producten. Het is waar dat kunstmest nu te kwistig wordt gebruikt, je zou het veel beter moeten doseren. De biologische landbouw geeft in dat opzicht een impuls om daarover na te denken. Maar afschaffen is geen optie, bij de massaproductie die we nodig hebben om straks negen miljard mensen te voeden.'


(Bron foto: Pixabay)