Nieuws

Antibioticaresistentie en voeding uitgelegd

Het Voedingscentrum heeft een nieuwe factsheet uitgegeven over het verband tussen antibioticaresistentie en voeding, mogelijke risico's en maatregelen die je kunt nemen.

In het kader van de Europese Antibioticadag van 18 november is het voedingscentrum de campagne "Ziekmakers zie je niet" gestart om consumenten bewuster te maken van hygiëne. Daarbij wordt ook veel aandacht besteedt aan antibioticaresistentie.

In een uitgebreide factsheet kun je lezen hoe bacteriën door het gebruik van antibiotica antibioticaresistent kunnen worden, oftewel ongevoelig voor behandeling met antibiotica. Deze zogenaamde resistentie kan ontstaan in het lichaam van een dier of mens die antibiotica krijgt.

Verspreiding

Resistente bacteriën kunnen zich vervolgens verspreiden via de omgeving of via contact met andere dieren of mensen. Besmetting via voedsel kan ook, bijvoorbeeld door het eten van vlees van dieren die resistente bacteriën bij zich dragen. Gezonde mensen zullen daar niet direct iets van merken. Het wordt vaak pas opgemerkt als men voor de behandeling van een bacteriële infectie antibiotica krijgt en die niet aanslaat vanwege de resistentie.

Risicogroepen voor een voedselinfectie zijn zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en (chronisch) zieken. Zij lopen een groter risico op een infectie door verminderde afweer of medische behandelingen, zoals chemokuren. Infecties komen bij deze risicogroepen vaker voor. Maar dat geldt ook voor infecties met niet-resistente bacteriën. Daarbij is het probleem van infecties door antibioticagevoelige bacteriën statistisch gezien nog steeds veel groter.

Hygiëne

Hoe groot de bijdrage van voedsel is, staat op dit moment nog niet vast. Maar door het volgen van goede hygiënemaatregelen tijdens het bereiden van voedsel kun je als consument het risico op besmetting wel een stuk kleiner maken.

Vlees moet je bijvoorbeeld door en door gaar bakken en groente en fruit moet je wassen onder stromend water. Na het aanraken van rauw vlees was je altijd je handen. Kruisbesmetting kan gebeuren als je de snijplank die je voor het snijden van vlees gebruikt, vervolgens ook gebruikt voor het snijden van (rauwe) groente. Op de website van het voedingscentrum staan veel tips en adviezen hoe je besmetting kunt voorkomen.


(Bron foto: Thinkstock)