Nieuws

Bacteriën in bloemen voorkomen

Bacterieziekten kunnen in de bloemisterij veel schade veroorzaken. Het determineren van bacterieziekten in bloemen is lastig, net als de bestrijding. Antibiotica zijn immers verboden en er zijn nog geen effectieve gewasbeschermingsmiddelen toegelaten.

Volgens het rapport 'Bacterieziekten in de bloemisterij' kunnen in de bloemisterij veel bacterieziekten de kop opsteken, veroorzaakt door verschillende bacteriën. Daarbij kunnen de schadelijke bacteriën op veel plaatsen op het bedrijf aanwezig zijn. Het is lastig om op basis van de ziekteverschijnselen te herkennen om welke bacteriën het gaat. Voor een juiste diagnose moet de bacterie uit het aangetaste weefsel geïsoleerd en en met serologische of DNA-technieken gedetermineerd worden.

Lastig probleem

Maar eigenlijk is het dan al te laat, want bacteriën zijn nauwelijks te bestrijden in planten. Antibiotica mogen namelijk niet gebruikt worden. Daarnaast zijn er nauwelijks gewasbeschermingsmiddelen verkrijgbaar en de werking daarvan is ook maar beperkt. Een mogelijke oplossing is een warmwaterbehandeling, om plantmateriaal vrij te maken van bacteriebesmetting. Het effect hiervan is onderzocht op Sedum en Phlox. Bij Sedum is dat mogelijk een effectieve methode die de plant zelf niet aantast. Bij Phlox bleken de warmwaterbehandelingen niet effectief tegen woekerziek en gaven ze veel schade aan de plant. Een andere mogelijke behandeling maakt gebruik van stoffen waarvan bekend is dat ze de plant weerbaarder maken tegen ziekten en plagen (elicitors).

Preventieve actie

Voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen. Daarom hebben de onderzoekers van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) verschillende factsheets/posters gemaakt voor de beheersing van bacterieziekten. De maatregelen zijn met name gericht op hygiëne om besmetting te voorkomen. In de factsheet 'Bacteriën in de bloemisterij' zijn de maatregelen kort samengevat in 10 geboden.

(Bron foto: Thinkstock)