Nieuws

Beloon telers voor kwaliteit

Telers moet je niet voor de kilo's belonen, maar voor de kwaliteit die ze leveren. In meer dan 20 cases laat Jeroen Kemperman zien hoe je gezond en duurzaam eten betaalbaar kunt maken. De Nederlandse landbouw zou zich meer kunnen richten op de export van kennis.

In het boek 'Briljante businessmodellen in food' laten Jeroen Kemperman, Jeroen Geelhoed en Jennifer op 't Hoog zien aan de hand van twintig voorbeelden zien hoe je gezond eten duurzaam en schaalbaar maakt. Akkerbouwers kunnen er van leren, schrijft vakblad Akker in het artikel 'Beloon teler voor kwaliteit en smakelijkheid voedsel'.

Gezond voedsel

Auteur Kemperman, senior manager bij Achmea, zegt in een interview dat gezond en betaalbaar voedsel het wereldvraagstuk van de toekomst is. 70% van chronische aandoeningen bij patiënten heeft te maken met voeding en een gezonde levensstijl. Wil je zorgen dat mensen een gezonde levensstijl oppakken, dan moet je zorgen dat gezond voedsel betaalbaar is. Dat doe je niet - zo betoogt hij - door terug te gaan naar ambachtelijke methoden van gezond voedsel produceren. Je zult over moeten stappen naar betaalbare en schaalbare werkwijzen. Voor de Nederlandse landbouw liggen er veel mogelijkheden, vindt hij.

Voorbeelden

De Nederlandse landbouw zou zich niet alleen op de export van landbouwproducten moeten richten, maar zou ook kennis kunnen exporteren. Als je met je expertise naar gebieden gaat waar veel behoefte aan gezond voedsel, zo zegt hij, kun je kosten van transport en distributie verlagen en verhoog je de duurzaamheid.

In het boek zijn verschillende voorbeelden opgenomen zoals de wijnhuizen in Bourgogne. De wijnboeren hebben er een manier gevonden om mensen te leren wat kwaliteit is. Ze hebben het zo voor elkaar gekregen dat ze niet beloond voor de liters die zij produceren, maar voor de kwaliteit die ze leveren. Dat zou je ook met aardappelen kunnen doen, denkt Kemperman. Maak duidelijk hoe bijzonder aardappelen zijn. Welke vitamines en mineralen zitten er in? Waarom zijn ze gezond?

Bedrijfsmodellen

Kemperman denkt dat je bedrijfsmodellen kunt bedenken zodat de consument op een schaalbare manier het eten thuisbezorgd krijgt. En je kunt verschillende initiatieven ook bundelen. Kemperman, zelf boerenzoon, vindt dat je de de oplossing niet moet zoeken in werkwijzen uit het verleden. Je kun technologie beter gebruiken om op een duurzame en schaalbare manier gezond en betaalbaar voedsel te produceren.

(Bron foto: Shutterstock)