Nieuws

'Beslissend jaar' voor potentieel vierde gewas

Samenvatting
  • Onderwerp
    Nederlandse gewassen
  • Interessant voor
    Akkerbouwer
Bekijk de bronnen
Suikerbieten, aardappels en tarwe: dé Nederlandse gewassen, maar het toenmalige ministerie van Landbouw zocht een vierde. Of quinoa –voedingsrijk, breed toepasbaar- kandidaat is, moet 2014 uitwijzen.

Volgens Rens Kuijten van de Dutch Quinoa Group, het bedrijf dat de teelt in Nederland in gang heeft gezet, wordt 2014 in elk geval een 'beslissend jaar'. Een van de dertien boeren die zich samen met deze groep inzet om de teelt van quinoa van de grond te krijgen, denkt daar net iets anders over: ''Eén jaar is geen jaar', zeggen wij boeren altijd'.

Voedingswaarde en toepassingen

Mocht quinoateelt in Nederland haalbaar zijn, dan hoeven de boeren -zoals het er nu naar uitziet- zich geen zorgen te maken om afzet. Wageningen World meldt in het artikel Eten als de Inca’s dat de pakken met quinoa als warme broodjes over de toonbank gaan, 'in eerste instantie bij biologische winkels, maar sinds enkele jaren ook bij supermarkten als Albert Heijn en Jumbo'.

De hoge voedingswaarde en toepassingen maken het een gewild gewas. In een infographic in het artikel van Wageningen World is te lezen dat de voedingswaarde het gewas geschikt maakt als vleesvervanger. 'De zaadjes zijn glutenvrij, rijk aan vezels, ijzer en eiwit, en bevatten alle essentiële aminozuren.' Daarnaast kan het als veevoer worden gebruikt, gemalen tot meel voor brood en worden gefermenteerd tot bier of 'de traditionele drank chicha'.

Stand van zaken

Mogelijk vindt de consument dus op termijn 100% 'made in Holland'-quinoabier in de schappen. Kijkend naar de huidige stand van zaken, is 2014 in elk geval hoopgevend. Kuijten: 'Bij een derde van de boeren gaat de teelt goed, bij een derde redelijk en bij een derde slecht. Als dat tot en met de oogst zo blijft, gaan we door. We weten namelijk ook waarom het bij een derde van de boeren niet goed gaat. Dat heeft vooral te maken met de perceelkeuze, het klaarmaken van de grond en de bemesting'.

In het Wageningen World-artikel is te lezen over de voordelen van het gewas, betreffende teelt. Zo is de veredelde variant in vergelijking met andere gewassen vrij tolerant als het gaat om zeewater (zie ook het Groen Kennisnet-artikel Quinoa-teelt met zaad uit Nederland 'komt los'). Verder wordt ook stilgestaan bij mogelijk nadelige effecten die de populariteit van quinoa met zich mee kan brengen voor het milieu en minder bedeelde boeren en mensen in Zuid-Amerika.

Meer informatie over het gewas is ook te vinden in het Wageningen UR-dossier Quinoa.


(Bron foto: Pixabay)