Nieuws

Beter biestmanagement voor kalveren

Biest van goede kwaliteit is cruciaal voor een goede ontwikkeling van het kalf. De 4 v's: veel, vlug, vaak en vers vormen de basis van goed biestbeleid. Biestmanagement kan vaak veel beter.

40 % van de kalveren heeft een tekort aan moederantistoffen, zegt dierenarts Bert Pardon in het artikel 'Biestmanagement kan nog veel beter'. Dat kan veroorzaakt zijn door te weinig biest, biest van lage kwaliteit of te laat toedienen. Een kalf met een biesttekort is een mogelijke vermeerderaar van bacteriën, aldus Pardon. Hij vindt daarom dat controle op biestmanagement een must is voor elk bedrijf.

Biestkwaliteit

Twee zaken zijn van belang bij biestkwaliteit, aldus het vakblad: het aantal antistoffen in de biest en de bacteriologische kwaliteit. Goede biest bevat minstens 50 gram immunoglobulinen per liter. En voor de bacteriologische kwaliteit is het cfu-getal een maat (colony forming units (cfu) of kolonievormende eenheden (kve) per milliliter). 100.000 cfu per ml is een grenswaarde.

Kickstart

Naast dat biest antilichamen levert, is het ook een bron van extra voedingsstoffen, een soort kickstart voor het kalf, aldus Tjeerd van den Ende van Sprayfo. Biest bevat veel energie en eiwit, het is calorierijk. Een kalf moet de eerst zes uur via biest 200 gram antilichamen krijgen. Aan de hand van bloedafname kun je meten of een kalf voldoende antilichamen heeft opgenomen. Dierenartsen in het artikel adviseren gebruik te maken van een 'biestprotocol'.

Noodoplossing

Mocht de kwaliteit van biest niet voldoende zijn, dan kun je aanvullend gebruik maken van gedroogde biest. Probleem is dat je niet weet hoeveel antistoffen in die gedroogde biest zit. Dat maakt het gebruik lastig. De dierenartsen in het artikel noemen gedroogde biest of diepgevroren biest een 'noodoplossing'. Mogelijk dat gepasteuriseerde biest een betere oplossing is.

(Bron foto: Thinkstock)