Nieuws

Biologische melkveehouderij in de lift

Er is een groeiende interesse voor de biologische melkveehouderij. In het eerste kwartaal van 2016 meldden zich net zoveel omschakelaars bij Skal als in heel 2015. Maar niet elke ondernemer is geschikt voor de biologische melkveehouderij.

De goede melkprijs zou een reden kunnen zijn dat zo veel melkveehouders zich melden bij Skal, de stichting die in Nederland toezicht houdt op de biologische productie. Friesland Campina stelde in juli de garantieprijs voor biologische melk vast op 45,00 euro per 100 kilo. Maar voor omschakeling is meer nodig, vinden specialisten en omschakelaars. Vakblad Melkvee praat in het artikel 'Omschakelaar dealt met kansen en uitdagingen', dat in juli verscheen, met drie omschakelaars. Waarom stappen ze over op biologische productie? Wat zijn de kansen? Wat zijn de uitdagingen?

Idealisme

Auke Stremler uit het Friese Jorwerd is een van die omschakelaars. Hij besloot om te schakelen toen in hij in 2015 na een ruilverkaveling 20 hectare natuurgrond kon kopen. Idealisme is een beweegreden voor Hans Sanders en Wendy de Koning uit het Noord-Hollandse Akersloot: 'Wij willen een gezond product op een natuurlijke manier produceren' aldus De Koning.

Omschakelen

Niet elke ondernemer is geschikt om biologisch te boeren. Je moet meer spelen met de middelen die je hebt, zegt Stremler. Hij is al jaren met de bodem bezig. Je moet alleen omschakelen als het bij je past, vult De Koning aan. Het overstappen is niet makkelijk. Stremler ziet dat het gras verandert van kwaliteit. Door kort te maaien weet hij de melkproductie op peil te houden. Arnoud van der Wijst uit het Brabantse Loosbroek denkt dat het tweede jaar van overstappen lastiger is. Dat is het jaar dat de koeien moeten overschakelen. Ze krijgen dan alleen maar biologisch ruwvoer en krachtvoer voorgeschoteld.

Perspectief

De overstappers zien perspectief voor de biologische melkveehouderij. Stremler ziet dat het aanbod van biologische producten in de winkels groter wordt. En De Koning ziet dat de consument zich bewuster is van gezonde voeding. Daarom heeft ze ook een melktap op het bedrijf. Specialisten in het artikel denken dat een overstap goed mogelijk is: 'Je moet vertrouwen hebben in de markt waarvoor je produceert en je bedrijf naar die markt ontwikkelen. Biologisch boeren is een serieus alternatief als je daar de boer voor bent en het bij je bedrijf past.'

(Bron foto: Shutterstock)