Nieuws

Compact voeren 'werpt heilige huisjes omver'

Vakblad Veeteelt loodst de lezer stap voor stap door het systeem van compact voeren, samen met een ervaringsdeskundige. Veeteelt: 'Het werpt heilige huisjes in de veevoedkundige wereld omver'.

'Bijvoorbeeld over het verband tussen structuur en herkauwactiviteit', vervolgt de redactie (artikel Mixen met water). Uitleg bij het laatste wordt gegeven door de grondlegger van het compact voeren zelf, de Deen Niels Bastian Kristensen: 'Er bestaat geen relatie tussen structuur en herkauwactiviteit. Op de bedrijven die ik in mijn pilot volg, is de speekselproductie niet afgenomen sinds het compact voeren. Vergis je niet, het afbreken van gras kost ook voor een koe veel energie'.

Bereiden homogeen voer

De redactie van Veeteelt koos voor haar interview dan ook een boer in Denemarken: de naar Viborg geëmigreerde Bennie Nijhuis. In het blad staat dat hij de melkproductie per koe zag stijgen met 1800 kilo dankzij het voersysteem. Met foto’s en bijschriften wordt verderop uitgelegd hoe dit voeren en het bereiden ervan in zijn werk gaat.

Bij een van de bijschriften is te lezen dat het rantsoen geslaagd is als koeien het voer van bovenaf wegvreten en geen 'vogelnesten' maken, met andere woorden: als elke hap hetzelfde smaakt. Zie ook het Groen Kennisnet-artikel Niet meer scharrelen in eten voor 'hangkoeien' en bijbehorend vakbladartikel Water toevoegen en inweken.

Koeien liggen meer

In het stuk is ook te lezen dat koeien meer liggen als zij compact voer krijgen. Nijhuis legt uit: 'De koeien weten dat er altijd voer ligt en dat elke hap hetzelfde is. Er is geen reden om naar het voerhek te komen als de voerwagen langskomt'. Er wordt minder 'gelummeld' aan het voerhek, meldt de redactie, waardoor de klauwen minder belast worden. Volgens Nijhuis heeft dit gezorgd voor een verbetering van de klauwgezondheid.

Compact voeren is een onderwerp dat ook aan de andere kant van de wereld wordt opgepakt, zie onder meer het artikel Add precision to your rations in vakblad Cowmanagement. In dit artikel legt een Amerikaanse veevoederspecialist uit hoe de kwaliteit van het voer kan worden gemeten


(Bron foto: Thinkstock)