Nieuws

De mooiste blokhagen met taxus en buxus

Hagen brengen structuur in de tuin. Voor hoge hagen zijn andere plantensoorten geschikt dan voor lage borderranden. Buxus en taxus zijn de mooiste soorten die je als blokhagen kunt toepassen.

Vakblad Stad + Groen bespreekt in het artikel 'Spelen met blokhagen' verschillende plantensoorten die je kunt gebruiken als je hagen wil toepassen in een tuin. Voor hoge hagen, hagen hoger dan 1,80 meter, gebruik je andere planten dan voor lage borderranden die niet hoger zijn dan zo'n 40 centimeter. Het artikel gaat met name in op de soorten die je kunt gebruiken voor blokhagen, hagen die breder zijn dan hoog. Buxus sempervirens, Lonicera nitida en Taxus baccata worden het vaakst toegepast als blokhaag, maar er zijn meer mogelijkheden.

Sortiment

Het sortiment dat je kunt gebruiken voor blokhagen is wel wat beperkt, aldus het vakblad. De planten moeten niet te hard groeien en ze moeten diepe snoei goed verdragen. In de praktijk worden voor blokhagen veel wintergroene planten gebruikt zoals de genoemde Buxus, Taxus en Lonicera. Van die drie is de Lonicera nitidahet minst geschikt omdat die plant lange twijgen maakt. Buxus sempervirens, die ook veel gebruikvoor lage haagjes, kampt de laatste jaren met problemen als buxustaksterfte en de buxusmot, maar die ziekten worden in het artikel niet worden besproken.

Veelzijdige haagplant

Taxus is wellicht de meest veelzijdige haagplant, aldus het vakblad. T. baccata en T. media 'Hicksii' zijn geschikt voor hogere hagen. Voor blokhagen en vormsnoei is T. baccata zeer geschikt. Je kunt ook denken aan hulst: Ilex aquivolium. Zeker voor een wat bredere haag. Voor lagere hagen zijn Ilex meserveae en I. crenata (Japanse hulst) geschikt. Die laatste soort is de vervanger van de buxushaagjes in de tuin van Paleis het Loo.

Meer soorten

Ligustersoorten zijn de standaardplanten voor hagen, schrijft het blad. Het gaat dan om de soorten Ligustrum ovalifolium en L. vulgare. De soort L. obtusifolium heeft een wat bredere en lagere groei. Ook Berberis-soorten kun je toepassen als blokhaag, en dan vooral de cultivars van Berberis frikartii en B. media. Mahonia aquifolium, die ook geschikt is, heeft gele bloemen als sierwaarde. Maar deze soort vorm minder strakke blokken. Viburnum tinus, ook groenblijvende soort, kun je tegenwoordig als haagplant toepassen. Van de soort was bekend dat die niet echt winterhard was, maar door de zachtere winters lijkt dat geen probleem meer.

Tenslotte zijn er de bladverliezende soorten: haagbeuk (Carpinus betulus) en beuk (Fagus sylvaticus). Deze soorten zijn meer geschikt als hoge haag of blokhaag.

(Bron foto: Pixabay)

Links

(4)