Nieuws

Digitale techniek infiltreert voedingswereld

In 2050 moeten naar schatting 9 miljard monden gevoed moeten worden. Op Foodlog wordt met het oog daarop gemeld dat de digitale techniek nu 'eindelijk' ook infiltreert op het gebied van voeding.

En dan nog blijft het een vraag: is ons voedsel ook voor de toekomst veilig gesteld? Een vraag die wordt belicht vanuit meerdere invalshoeken in een recente documentaire -Digitaal Voedsel- van de VPRO. De documentaire is een verkenning naar 'het eten van morgen' en daaraan worden heel wat eisen gesteld. Het moet niet alleen duurzaam, lekker en biologisch zijn, maar 'vooral voedzaam en bovenal genoeg voor alle aardbewoners'.

Van groene handjes naar techniekhandjes

In het artikel De plantenfabriek: biologisch wordt digitaal en vegetarisch van Foodlog wordt wat dieper ingegaan op de documentaire met daarin diverse 'digital food' start-ups die vele beloften waar zouden moeten maken. Technologie waarbij wordt stilgestaan zijn onder meer: food scanners, gewasrotatie voor boeren aangevuld met data, teelt met behulp van LED-verlichting en een databank waarin ons eten is opgeslagen tot op moleculair niveau. Een geïnterviewde over de verandering in zijn vak: 'van de groene handjes naar de techniekhandjes'. Meer technologieën en de impact daarvan op de landbouw en voedingsindustrie is te lezen in het artikel Technologie en de impact op voeding.

Impossible cheeseburger

In de VPRO-documentaire van 15 maart jongstleden wordt verder gesproken met duurzaam voedsel-goeroe Michael Pollan, topkok Dan Barber en filosoof Julian Baggini. In het artikel van Foodlog is een plaatje te zien met daaronder de tekst The impossible cheesburger, hetgeen slaat op een uitspraak van Pollan. Hij stelt dat een liter aardolie nodig is voor de productie van een cheeseburger (Quarter Pounder met kaas); volgens hem op termijn een onhoudbare situatie. Volgens de goeroe kun je dit ook met zonlicht produceren.


(Bron foto: Thinkstock)

Publicaties

(1)