Nieuws

Doorbraak in strijd tegen Phytophthora

Er is een doorbraak in de strijd tegen Phytophthora, meldt het bedrijf Solynta. Het bedrijf heeft een manier gevonden om meervoudige resistentie in te bouwen in aardappelrassen. Vraag is of het ook blijft werken. Phytophthora heeft een dynamisch genoom.

Grote doorbraak in strijd tegen gevreesde aardappelziekte, kopt het Financieel Dagblad op 21 augustus. De krant meldt dat het Nederlandse bedrijf Solynta deze week nieuw aardappelplanten zal presenteren die meervoudige resistentie bezitten tegen de aardappelziekte Phytophthora infestans. Meervoudige resistentie is een resistentiemechanisme dat gebaseerd is op meerdere resistentiegenen. Het zou betekenen dat de resistentie minder makkelijk doorbroken wordt.

Resistentieveredeling

Juist voor een ziekte als Phytopthohora, die een heel dynamisch genoom heeft, is het zinvol genen te stapelen, zegt fytopatholoog Francine Govers in juni in een artikel in Wagenings universiteitsblad Resource. Het probleem is dat je die verschillende genen in bestaande genen moet inbrengen en die knollen gedurende vijf jaar moet vermeerderen. De resistentieverdeling van aardappelen is een traag proces. In die tijd kan de ziekteverwekker al weer nieuwe agressieve stammen hebben ontwikkeld.

Hybride veredeling

Govers denkt in het artikel 'Phytophthora is veredelaars te vlug af' dat de techniek die Solynta gebruik perspectief zou kunnen bieden. Solynta maakt gebruik van een voor aardappelen nieuwe methode: de hybride veredeling. Groen Kennisnet besteedde in januari in het bericht 'Eerste hybride aardappel in 2020' al aandacht aan deze techniek. Met deze methode kun je na kruisen en selecteren heel snel voldoende aardappelzaad in handen krijgen van een ras met resistentie tegen Phytophthora, zo legt Govers uit.

Hygiëne

Deze week presenteert Solynta de nieuwe aardappelplanten. Maar daarmee beschikken telers nog niet direct over weerbare planten. De verwachting is dat de rassen over vier tot vijf jaar beschikbaar zijn voor aardappeltelers. Voorlopig moeten telers het doen met de rassen die ze nu hebben. Hoe je als biologische teler het best kunt handelen, heeft Louis Bolk Instituut op een rij gezet in de onlangs verschenen brochure 'Voorkom doorbraak!'. Hygiëne is een sleutelwoord in de strijd tegen Phytophthora. En om resistentieopbouw te voorkomen is het zinvol meerdere rassen te telen met verschillende resistentiebronnen.

(Bron foto: Shutterstock)

Publicaties

(6)