Nieuws

Drones tegen vogelschade

Vogels kunnen veel schade veroorzaken bij fruitteeltbedrijven. Daarom weren fruittelers vogels. Vlaamse telers doen ervaring op met drones in de vorm van een roofvogel.

In fruitteeltpercelen kunnen meeuwen of kraaien voor veel overlast verzorgen. De Vlaamse fruitteler Berten Meersschaert had drie jaar geleden een perceel waar vogels voor meer dan 50% schade veroorzaakten, schrijft vakblad Management&Techniek in het artikel 'Vloog de valk al langs vandaag?'. Beschadigd fruit is niet verkoopbaar. Het rot snel weg, bovendien moet je het afzonderlijk plukken. Meersschaert zette allerlei middelen in zoals een een scary man, vliegers in de vorm van valken, licht weerkaatsende ballen en een laserlamp. Sinds kort is er een nieuwe methode. Een drone in de vorm van een roofvogel.

Drone

Seppe Koop, van het bedrijf Kopterman, heeft een namaakroofvogel gebouwd die op een mannetjeshavik lijkt. Hij kan die drone inzetten voor land- en tuinbouwbedrijven. Met een volle batterij kan zo'n drone bijna een uur vliegen. Omdat de drone voorzien is van een gps kun je precies instellen op welke percelen de namaakhavik mag vliegen. Meersschaert denkt dat die drone goed kan werken. Telers die drones willen inzetten, moeten wel investeren. Dronebouwer Koop schat dat het systeem zo'n 3000 tot 4000 euro zal kosten. Bovendien moet een teler een opleiding volgen voor dronepiloot.

Regelgeving

Je mag niet zomaar vogels verjagen. Het is aan regels gebonden. In het artikel 'Waarom vogelafweer verplicht is' legt het vakblad uit wat de regelgeving in Vlaanderen is. Voor Vlaanderen vind je meer informatie op Natuur als goede buur. In Nederland heeft de vogelbescherming informatie verzameld op de website 'Vogels & de wet'.

(Bron foto: Pixabay)