Kippen, bron:Thinkstock

Nieuws

‘Economische duurzaamheid is de basis van alles’

Gepubliceerd op
9 april 2014

‘Voor de pluimveehouderij is economische duurzaamheid de basis van alles’, meldt het Vlaamse vakblad Management&Techniek. ‘Een heikel punt daarbij is het gegeven dat de prijs van onze pluimveeproducten steeds meer wordt bepaald door de wereldmarkt’.

Management&Techniek, een blad van de Vlaamse Boerenbond, meldt dat de pluimveehouderij al lang vraagt om een gelijk speelveld. Dit doet zij in het dossier ‘Duurzaamheid in de pluimveehouderij’, hetgeen vooral ingaat op de inspanningen die pluimveehouders, onder meer betreffende duurzaam ondernemen, moeten leveren.

Te lezen is dat de ‘goedkopere pluimveeproducten uit derde landen vlotter hun weg naar Europa’ vinden en daarbij in concurrentie gaan ‘met onze kwalitatief hoogstaandere producten’.

Minder importregels, meer standaarden

Uitgelegd wordt dat de afgelopen decennia betreffende landbouwproducten bijna alle importhandelsbeperkingen uit niet-Europese landen zijn afgebouwd. Parallel daaraan zijn de productiestandaarden voortdurend aangescherpt, zoals op op het vlak van volksgezondheid en dierenwelzijn. ‘Als klap op de vuurpijl sluit Europa handelsakkoorden af waarbij de landbouw – en de pluimveehouderij in het bijzonder – als pasmunt (wisselgeld, ruilmiddel, red.) wordt gebruikt.’

‘Wraakroepend’

Een Belgisch echtpaar dat vleeskippen houdt, geïnterviewd in het dossier, zit ook iets anders dwars: ‘We vinden het wraakroepend hoe er in de retail soms gegoocheld wordt met dumpingprijzen voor een stukje kipfilet, terwijl we er wel alles aan doen om dat zo gezond mogelijk op de markt te brengen. Kwaliteit heeft zijn prijs’. Het stel meent dat de consument helaas nog te weinig beseft dat hun kippenvlees een stuk beter is dan dat uit niet-Europese landen.

In het artikel ‘Modelbedrijf in de vleeskippenhouderij’ leggen zij uit hoe zij zo duurzaam mogelijk proberen te werken. Denk aan goede hygiëne – ‘dat is ook duurzaam ondernemen’, hetgeen ‘al begint’ met het zeer grondig reinigen van de stallen.

Salmonella aanpakken

In het artikel ‘Salmonella doelgericht aanpakken’ wordt het belang hiervan onderstreept en wordt een aantal resultaten uit onderzoek naar salmonella in en rond stallen behandeld. Zo mag de rol van vliegen, ongedierte en huisdieren -en hun uitwerpselen- niet worden onderschat. Grondige reiniging is weliswaar belangrijk, maar elk foutje in de reiniging en ontsmetting kan voor problemen zorgen.

In een kader worden de meest voorkomende besmette punten, meest zwaarbesmette punten, opmerkelijke besmette punten en punten die ook na desinfectie besmet waren, opgesomd:

  • Meest voorkomende plekken: overschoenen, vloer, mestband, feces leghennen, voedergoot, muur, ventilator, eier- en mestband, spleten in muur/vloer, afvoerputje
  • Opmerkelijk punten: transpallet, feces kat en hond, vliegen, bloedluizen, afvoergoot buiten, ingewanden rat (+ feces), reinigingsmachine, lavabo, palletten, eiertrays
  • Zwaar besmet: vloer, spleten in muur/vloer, voeder, vliegen, feces kat en leghennen, hygiënemat, bloedluizen, band eikartons, borstel, mestband, laarzen
  • Besmet na desinfectie: voersysteem, vloer (+ spleten), afvoerputje, mestband, vloer en vliegen in eierlokaal, band eierkartons, transpallet, kattenbak, ingewanden rat, kruiwagen, kooi- en legnestmateriaal

(Bron foto: Thinkstock)