Nieuws

Elke dag een klimaatbericht

Als het aan hoogleraar Albert Klein Tank ligt, komt er een dagelijks klimaatbericht met informatie over de toestand van het klimaat, waarschuwingen en praktische informatie. Hij vindt dat mensen zich meer bewust moeten worden van de klimaatverandering die gaande is.

Het dagelijks klimaatbericht moet klimaatverandering verbinden met het dagelijks leven, zegt Prof.dr. Albert M.G. Klein Tank op 19 janauri bij de aanvaarding van zijn buitengewoon hoogleraarschap klimaatdiensten aan Wageningen University & Research. Die boodschap was niet nieuw van hem. Al in 2004 - tijdens zijn promotie - stelde hij dat een dagelijks klimaatbericht meer nieuwswaarde heeft dan het dagelijks weerbericht. Meer dan tien jaar later bestaat dat klimaatbericht er nog steeds niet.

Temperatuurstijging

Tijdens zijn inauguratie met de titel 'Tijd voor een dagelijks klimaatbericht' maakt Klein Tank duidelijk hoe snel het klimaat veranderd is. Het afgelopen jaar - 2016 - is wereldwijd het warmste jaar in de meetreeks vanaf 1850. De temperatuur blijft stijgen en ligt wereldwijd al een graad hoger dan 150 jaar geleden. In Nederland is de temperatuur zelfs twee keer zo snel gestegen.

Maar klimaatverandering is meer dan temperatuurstijging: de klimaatextremen nemen toe, de kans op extreme hitte of zware regenbuien wordt groter en de zeespiegel stijgt. Willen we de opwarming binnen de perken houden, zo waarschuwt Klein Tank, en zorgen dat de temperatuur wereldwijd met niet meer dan 2 graden stijgt tot 2050, dan moeten we de uitstoot van broeikasgassen met 80% terugdringen. Een klimaatbericht kan er toe bijdragen dat het besef over de ernst van de klimaatverandering groeit.

Klimaatbericht

Het KNMI geeft nog geen klimaatbericht, maar vlak voor de klimaattop in Parijs in november 2015, gaf het KNMI wel een code oranje uit voor het klimaat. Het was symbolisch bedoeld om het klimaatprobleem te onderstrepen. En op 2 juni 2016 begon weerman Gerrit Hiemstra zijn weerpraatje met de zin 'Welkom in het nieuwe klimaat' nadat noodweer over Noord-Brabant en Limburg trok. Hij kwam met die boodschap omdat ook hij vindt dat Nederlanders zich meer bewust moeten worden van de klimaatverandering die gaande is. Klein Tank vindt dat er vaker een klimaatbericht moet komen, liefst dagelijks.

Klimaatverandering

Die berichten kunnen de relatie leggen tussen klimaatverandering en het dagelijks leven. Je kunt uitleg geven bij de plannen van Rijkswaterstaat voor herinrichting van rivieren, bij gemeenten die waterpleinen aanleggen. Of het laat zien hoe de ijsgroei van de Noordpool verloopt. Het maakt de verandering minder beangstigend en ongrijpbaar. Het zet mensen bovendien aan het denken over een huis zonder gasaansluiting, over zonnepanelen en een elektrische auto denkt Klein Tank.

Kennisontwikkeling

Zo’n klimaatbericht houdt de vinger aan de pols van het klimaatsysteem en biedt perspectief om te handelen, zegt hij bij zijn inauguratie. Hij wil met zijn onderzoek en onderwijs in Wageningen bijdragen aan een beter begrip van de veranderingen in weer- en klimaatextremen. Hij wil kennis ontwikkelen die helpt bij de besluitvorming over bijvoorbeeld de toekomstige infrastructuur, voedselvoorziening en gezondheidszorg.

(Bron foto: Pixabay)