Nieuws

'Extra eiwitten? Dat is iets voor zieke mensen'

Onderzocht wordt of ouderenondervoeding voorkomen kan worden met eiwit verrijkte maaltijden. Maar veel ouderen ontkennen dat ze verouderen: 'Extra eiwitten? Dat is iets voor zieke, zielige mensen'.

'De meeste ouderen voelen zich niet oud en zijn zich totaal niet bewust van hun voedingsstatus', meldt Wageningen World in Langer fit met beter eten. Met eiwit verrijkte voeding is 'niet voor ons, actieve, gezonde ouderen die nog volop in het leven staan', aldus consumentenwetenschapper Stefanie Kremer die even in de huid van de oudere kruipt.

IJkpersonen

Om die reden is het lastig de oudere te bereiken. Kremer: 'Dus eerst zullen we dit publiek bewust moeten maken van deze problematiek, en vervolgens zullen we de juiste toon moeten treffen'. Te lezen is over ijkpersonen (geformuleerd door Food & Biobased Research, WUR) die een deelgroep ouderen vertegenwoordigen en kunnen dienen als handvatten voor producenten van voedingsmiddelen of kant-en-klaar-maaltijden en supermarkten. Voor de foodsector is in elk geval nog een wereld te winnen, zo blijkt ook uit het nieuwsbericht Producten voor ouderen 'vaak toevalstreffers'.

Problematiek

In het blad wordt dieper ingegaan op de problematiek zoals Kremer het noemt. Eerst wordt ondervoeding in het algemeen besproken. Zo is ondervoeding veelal ziektegerelateerd (zie ook: Medische kost ondervoeden voedt ook batenpost). Wageningen World meldt, op basis van cijfers van SEO Economisch Onderzoek – gelieerd aan de UvA: 'Bij bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen én bij thuiswonende ouderen met thuiszorg is 17 procent ondervoed. Van de thuiswonende ouderen zonder thuiszorg is 7 procent ondervoed'.

Ook andere ongemakken die gepaard gaan met ouder worden –en kunnen bijdragen aan ondervoeding- komen aan bod. Denk aan verdriet door verlies en verlies van smaak.

Eiwitten

Wageningen World beschrijft divers onderzoek dat wordt verricht naar ouderdom en voeding (zoals op het gebied van smaak) en onderzoeksresultaten. Denk aan het ontwikkelen en testen van diverse maaltijden en voedingsproducten en aan adviezen op basis van onderzoek. Zo adviseert de Gezondheidsraad 0,8 gram eiwit per kilo per dag voor jong en oud. Wageningen World: 'terwijl ouderen daar vaak onder zitten en wetenschappelijke onderzoek aangeeft dat ouderen mogelijk 1,2 gram per kilo per dag nodig hebben. Die eiwitten zijn onder andere van belang voor de spieren'. Extra eiwitinname zorgt voor een beter fysiek functioneren en in combinatie met krachttraining zou, zo blijkt uit onderzoek uit 2013, dit de spiermassa vergroten.

En voor mensen die denken dat ze te oud zijn voor dit alles: Je bent nooit te oud voor gezonde voeding. Meer informatie over dit onderwerp, zie het Wageningen UR-dossier Voeding en ouderen.


(Bron foto: Pixabay)