Nieuws

Foodtopia laat 100 jaar innovaties zien

Op 5 februari is de tentoonstelling Foodtopia in het museum Boerhaave in Leiden geopend door gastconservator Louise Fresco, Staatssecretaris Sharon Dijksma en directeur Dirk van Delft. De tentoonstelling laat een eeuw aan voedselinnovaties zien.

Er is veel te zien, te leren en over na te denken in de visueel prachtige tentoonstelling rondom het thema voedselvoorziening in het verleden, heden en toekomst.

Een kleine greep door de bril van plantaardige bronnen. Het belang van variatie en rassenonderzoek wordt getoond met zaden van verschillende gewassen en met een uitgebreide collectie gipsmodellen die het Boerhaave museum geleend heeft van het Museum Saet & Cruyt. Deze gipsmodellen werden gebruikt als ijk-vorm om het kwekersrecht te kunnen waarborgen en zijn afkomstig van het voormalige IvT (Instituut voor Veredeling van Tuinbouwgewassen, Wageningen) uit de periode 1946 – 1960.

Het effect van de Groene Revolutie: een veel hogere voedselproductie door het veredelen en verspreiden van o.a. nieuwe tarwe rassen wordt getoond door het verschil in opbrengst van het ras Wilhelmina uit 1900 en dat van een modern ras, Tabasco in 2014.

De kweekburger (de hamburger gekweekt uit runderstamcellen), een geurenwand en een collectie wieren geven een glimp van eten in de toekomst. Het oudste nog volle conservenblikje en de mais kolven die Hugo de Vries gekweekt heeft, zijn voorbeelden van innovaties en idealen uit het verleden.

In de achterste zaal komen op een lopende band allerlei voorwerpen voorbij rond een bijzonder gedekte tafel. Als je het voorwerp pakt vertelt gastconservator Louise Fresco hierover, over aardappel bijvoorbeeld, of appel.

De tentoonstelling is te bezoeken tot 1 november 2015. Bij de tentoonstelling is een uitgebreid randprogramma georganiseerd, zoals een lezingenprogramma voor volwassenen georganiseerd door Studium Generale, kindercolleges en een educatief programma voor HAVO/VWO.

Meer informatie vind je in het nieuwsbericht 100 jaar innovatie op Foodtopia en op de website van Museum Boerhaave.


(Bron foto: Marieke de Lorijn)