Nieuws

Geïntegreerde gewasbescherming in bieten

Met een geintegreerde aanpak kun je het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in suikerbieten beperken. Bij onkruidbeheersing gaat het daarbij om de combinatie van een LDS-techniek met mechanische onkruidbestrijding.

Geïntegreerde onkruidbestrijding in suikerbieten combineert de voordelen van een chemische en mechanische onkruidbestrijding. Bij de chemische onkruidbestrijding passen telers veelal de middelen toe volgens de LDS-systematiek. De middelen worden daarbij in een lage dosering (LDS) verspoten.

Dosering verlagen

Je kunt de toepassing van chemische middelen met zo'n 60 tot 70% verminderen, aldus COSUN-magazine in het artikel 'Naar een nog duurzamere onkruidbeheersing', door chemische bestrijding met een LDS-aanpak tot één keer te beperken. Je gebruikt de herbiciden alleen om de eerste golf van kiemend onkruid te doden. Daarna kun je overstappen op een mechanische bestrijding. Je kunt de dosering nog verder verlagen door gebruik te maken van een rijenspuit. Je bespuit dan een strook van hooguit 17 tot 20 cm breed. Door GPS te gebruiken kun je die strook nog smaller maken en bespaar je nog meer.

Mechanische onkruidbestrijding

De mechanische onkruidbestrijding bestaat uit meestal  uit meerdere werkgangen met een schoffel of vingerwieder. Het effect van zo'n mechanische bestrijding hangt af van verschillende factoren zoals omstandigheden van de grond, het onkruid en de bieten. Om bietentelers te helpen bij een goede aanpak van het onkruid, stelt IRS verschillende applicaties beschikbaar: om onkruid te herkennen en om een bestrijdingsstrategie op te stellen.

Bodeminsecten

In een ander artikel 'Aantasting door insecten is soms lastig te herkennen' stelt COSUN-magazine verschillende bodeminsecten aan de orde zoals wortelduizendpoot, bietenkever, springstaart, emelt, bietenvlieg en ritnaald. Het vakblad verwijst naar een applicatie van IRS om ziekten en plagen te herkennen. Meer informatie over ziekten en plagen in bieten vind je in de beeldenbank gewasbescherming van Groen Kennisnet.

(Bron foto: Shutterstock)