Nieuws

Gezonde aardbeiplanten opkweken in trays

Veel aardbeitelers vermeerderen jonge planten op trays in verhoogde kweekbedden. Er zijn nieuwe mogelijkheden voor ontsmetting van het recirculatiewater.

Veel aardbeitelers vermeerderen hun eigen aardbeiplanten, zoals Joost van Uitert die zijn planten op trays opkweekt. Hij doet dat zelf omdat je dan uniformere planten krijgt, zo zegt hij in een artikel in Vakblad Onder Glas. Ook de Vlaamse aardbeientelers Kris en Joke Deguffroy vermeerderen hun eigen aardbeiplanten. Ze doen dat – net als Van Uitert – op een trays in een verhoogd kweekbed, zo is te lezen in het artikel 'Aardbeiplanten los van de grond vermeerderen' in vakblad Managemen & Techniek. Op die manier kun je meer planten per oppervlakte telen, besparen op arbeid en, omdat er geen contact met de grond is, kun je besmetting met ziekten beperken.

Besmetting

Maar bij teelt in trays krijg je te maken met recirculatieverplichting. Om emissie van meststoffen te beperken moet je werken met een gesloten kringloop van water en meststoffen. Hergebruik van water brengt het risico van besmetting met ziekten met zich mee. Met name stengelbasisrot, veroorzaakt door de waterschimmel Phythophthora cactorum, en de bacterieziekte Xanthomonas fragariae vragen aandacht. Om besmetting met deze ziekteveroorzakers te voorkomen, moet je het water ontsmetten.

Ontsmetting

Er zijn verschillende manieren om dit recirculatiewater te ontsmetten, zo blijkt uit een onderzoeksrapport 'Teelt de grond uit aardbei' van PPO. Je kunt ontsmetten door een zandfilter of een moerasfilter te gebruiken, je kunt UV-ontsmetting toepassen, het recirculatiewater verhitten of het water ontsmetten met een combinatie van waterstofperoxide en ozon. Ontsmetting door verhitting of UV-ontsmetting zijn relatief duur, stellen de onderzoekers, vanwege energiekosten.

Teler Van Uitert ziet geen mogelijkheid het recirculatiewater te verhitten of UV-ontsmetting toe te passen omdat zijn trayveld met jonge aardbeiplanten op afstand van zijn bedrijf ligt. Op aanraden van een adviseur gebruikt hij naar alle tevredenheid een nieuw ontsmettingsmiddel op basis van waterstofperoxide, perazijnzuur en toevoegingen. Die toevoegingen zijn nodig om te zorgen dat waterstofperoxide niet direct geïnactiveerd wordt.

(Bron foto: Pixabay)