Nieuws

Gezonde bodem voor weerbaar gewas

Met een gezonde bodem of substraat kun je de vitaliteit van planten en de weerbaarheid tegen ziekten verhogen. Toepassing van compost biedt veel mogelijkheden.

'Vergroening van gewasbescherming lijkt onontkoombaar' zegt teeltspecialist Henk Meints van Thatchtec in een artikel over biologische grondontsmetting van bij een biologische chrysantenteler. Biologische grondontsmetting is een betrekkelijk nieuwe techniek die de laatste tijd volop in de belangstelling staat nadat het Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) beperkingen oplegde voor het gebruik van metam-natrium. Door vers gras onder te spitten en af te dekken met folie ontstaan zuurstofarme omstandigheden. Anaerobe bacteriën zetten het organisch materiaal om in gassen als H2S en vetzuren die op hun beurt schadelijk organismen doden zoals Verticillium en wortelknobbelaaltjes.

Kwaliteitscriteria

Vakblad Onder Glas besteedt in zeven artikelen aandacht aan het belang van een gezonde bodem voor een weerbaar gewas. Telers werken met compost, voegen compostthee toe om het bodemleven te versterken. Het RHP waakt over de kwaliteit van substraten als veensoorten, kokosvezel of steenwol zo is te lezen in een artikel over kwaliteitscriteria van substraten. Naast chemische en fysische normen zijn er ook toetsen ontwikkeld om de aanwezigheid van pathogenen in het substraat op of in plantendelen en watergeefsystemen vast te kunnen vaststellen.

Substraten

Telers experimenteren met substraten. Zo gebruikt kalanchoëteler Jan van Luijk een substraatmengsel van 60% witveen en 40% kokos. Hij wil in proeven proberen of hij met compost de vitaliteit en zo de weerbaarheid van de plant kan verhogen. Zwakkere gewassen zijn vatbaarder voor parasitaire aantastingen. Phalaenopsis-teler Maurice van der Hoorn gebruikt een fijner mengsel dan de gebruikelijke bark. het substraat geeft een uniformere en betere groei. En met een aangepaste teelstrategie heeft hij ook besparingen gerealiseerd op de kosten voor water, meststoffen en energie.

Compost

Extracten uit compost in 'compostthee' kun je gebruiken om nuttige schimmels en bacteriën mee te geven aan het gietwater. Daardoor ontwikkelt zich in het substraat of de grond een microleven. In de teelt van Calla's en tomaten heeft dit geleid tot een lagere ziektedruk, zo is te lezen in een artikel over compostthee. Compost lijkt een middel om de weerbaarheid van plantenziekten te verhogen.


(Bron foto: Thinkstock)

Links

(1)