Nieuws

Groen goud: plantenafval wordt ‘zijstroom’

‘Telers moeten nog maar eens goed naar hun te ruimen gewassen kijken’, adviseert Onder Glas in een artikel over Kenniscentrum Plantenstoffen. Plantenafval wordt een zijstroom, ofwel ‘groen goud’.

Dit meldt het vakblad in het artikel Plantenstoffen uit zijstromen steeds meer waard voor andere toepassingen. Volgens Onder Glas is de kans niet gering dat telers hun te ruimen gewassen straks niet meer afvoeren naar een composteringsbedrijf, maar kunnen inzetten voor een biobased toepassing.

(Mogelijke) toepassingen

Voorbeelden die worden genoemd zijn onder meer vezels uit tomatenstengels die karton verstevigen, vezels van auberginestengels in gevelbekleding en lycopeen uit tomaat als kleurstof in het koffieproduct frappuccino. Dit zijn al bekende toepassingen. Het Kenniscentrum Plantenstoffen, reeds vier jaar geleden opgericht en nog tot tenminste 2015 gefinancierd door diverse organisaties waaronder de overheid, zoekt naar nieuwe toepassingen. Denk aan groene gewasbescherming, anti-oxidanten en medicijnen. In het artikel worden diverse onderzoekstrajecten in samenwerking met telers genoemd.

‘Spannend pakhuis’

Het kenniscentrum legt momenteel een bibliotheek aan waarin eind 2015 2.500 plantenextracten moeten zijn beschreven en ondergebracht. In Onder Glas wordt de plant een spannend pakhuis genoemd. De meeste planten bevatten ongeveer dertigduizend verschillende stoffen. In de collectie worden extracten van bloemen, de groene delen en wortels van planten beschreven. Elk bedrijf mag erin zoeken. De bibliotheek is bedoeld als instrument om nieuwe product- en marktcombinaties te verkennen en partijen samen te brengen.

Recent bracht het kenniscentrum ook de Factsheet bioraffinage plantaardige zijstromen uit.


(Bron foto: Thinkstock)