Nieuws

Groene vingers in Zwolle

Zwolle is een voorloper op gebied van ecologisch groenbeheer. In de zeventiger jaren introduceerde groenbeheerder Gerard Mostert het idee van 'groene vingers'. Nog steeds verbinden die groene corridors de stad met het buitengebied.

De stad Zwolle was misschien ooit een wat morsige provinciestad die ooit gebouwd is in de delta van de IJssel en het Zwarte water, schrijft vakblad Stad+Groen, dat is de stad nu niet meer. In het artikel 'Zwolle heeft het in de (groene) vingers' verkent het vakblad de stad met wethouder Filip van As en groenbeheerder Rienko Baarslag. De groene corridors verbinden de stad en de inwoners met het buitengebied.

Ecologisch groenbeheer

Het idee van groene corridors of groene vingers is in de jaren zeventig geïntroduceerd door toenmalig groenbeheerder Gerard Mostert. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld bij de introductie van ecologisch groenbeheer, aldus Baarslag en Van As. De stad kreeg zo een voorbeeldfunctie in het ecologisch beheer. Mostert introduceerde bijvoorbeeld ook ecologisch hooilandbeheer in de stad. Dit beheer heeft zijn vruchten afgeworpen, zo blijkt uit het artikel.

Geen onkruidbestrijdingsmiddelen

Je vindt het groen niet alleen in de groene longen of corridors, maar ook in de binnenstad waar je groene geveltuintjes vindt. Het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen is vanzelfsprekend al heel lang uitgebannen. En mede dankzij de groenstructuur werd Zwolle in 2014 uitgeroepen tot fietsstad van Nederland, aldus het vakblad.

(Bron foto: doelbeelden)