Nieuws

Hulp voor trekkeronderhoud

Trekkers op het boerenbedrijf vragen onderhoud. Een paar keer per jaar moet een boer een band verwisselen, soms is er ander werk. Hulpmiddelen als een wielwisselaar of krik kunnen dan erg handig zijn.

Volgens de Arbo-regels mag een persoon niet meer dan 23 kilo tillen en 35 kilo trekken. Dat betekent dat je zonder hulp geen trekkerbanden kunt verwisselen. Een band van een tractor weegt immers zo'n 200 tot 300 kilo. Daarom zijn er hulpmiddelen. Voor het verwisselen van de banden zijn er wielwisselaars. Vakblad Landbouwmechanisatie heeft informatie over de verschillende wielwisselaars verzameld in een dossier.

Wielwisselaar

Je kunt de wielwisselaars in twee typen onderscheiden. Er zijn verrijdbare wielwisselaars die het wiel optillen en er zijn wielwisselaars waarbij je een heftruck gebruikt om het wiel op te heffen. De verrijdbare wielheffers hebben twee rollenbedden die naar elkaar toe kunt bewegen. Zo kun je het wiel optillen, verrijden en verdraaien. Er zijn hydraulische en mechanische uitvoeringen.

In het dossier worden drie wielwisselaars besproken die je gebruikt in combinatie met de heftruck. Een tabel geeft een overzicht van alle wielwisselaars: wieldiameter, bandbreedte, draagvermogen, bediening en prijzen. Het draagvermogen van de wielwisselaars varieert van 900 tot 2200 kilo, en de prijzen van € 560 tot € 6.920.

Krik

Nog een hulpmiddel dat je kunt gebruiken, is de krik. In het artikel 'Krachtpatsen met krik' vergelijkt het vakblad verschillende typen van de krik. De potkrik is de oerversie van de krik. De in het artikel geteste potkrik kost niet meer dan 60 euro, maar je kunt er niet zo veel mee, schrijft het vakblad. Populairder bij het boerenwerk is de garagekrik. De vrachtwagenkrik, de moderne versie van de potkrik, wordt vooral gebruikt in werkplaatsen van het beroepsgoederenvervoer. Voor deze krik heb je perslucht nodig.

(Bron foto: Pixabay)