Nieuws

Kennis over atypische myopathie bij paarden ontsloten

Atypische myopathie (AM) bij paarden is een ernstige spieraandoening met meestal een fatale afloop. Vergiftiging door zaden van de gewone esdoorn lijkt een rol te spelen. Het aantal gevallen van deze aantasting neemt toe. Een nieuw dossier ontsluit kennis over deze ziekte.

Atypische myopathie (AM) is een spierziekte bij paarden. Een plotselinge onverklaarbare spierzwakte zorgt dat het paard moeilijk kan bewegen, niet lang meer kan staan en gaat liggen. Bijkomende verschijnselen zijn trillen, zweten, kortademigheid, ademnood en een donkerbruin gekleurde urine. De toestand van het paard kan in korte tijd verslechteren en 75% van de paarden sterft binnen 3 dagen.

Oorzaken

Het aantal gevallen van deze ziekte neemt toe. Wat de exacte oorzaak is, is niet bekend. Opvallend is dat met name paarden die in de wei lopen tot de risicogroep behoren. Vergiftiging door de stof hypoglycine A, dat in zaad van de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) zit, lijkt een rol te spelen. In het nieuwe dossier 'Atypische myopathie bij paarden' lees je hier meer over.  Maar deze esdoornvergiftiging kan niet verklaren waarom het aantal gevallen toeneemt. Het aantal esdoorns is niet veranderd.

Uitbraak

Uit cijfers blijkt dat er in Europa de afgelopen 10 jaar ongeveer 1500 gevallen van AM gemeld zijn - in Nederland waren dat er 81 - terwijl die ziekte tot de jaren 80 van de vorige eeuw maar sporadisch voorkwam. In 1995 was een eerste grote uitbraak in het noorden van Duitsland en nu komen regelmatig uitbraken voor in de omringende landen.

(Bron foto: Pixabay)

Publicaties

(1)

Links

(2)