Nieuws

Kennisclips telen op afstand

De toekomstige teeltmanager stuurt de teelt op afstand aan. Hij doet dat met hulp van bijvoorbeeld sensoren en een klimaatcomputer. Om te laten zien hoe je dat doet, en welke maatregelen je kunt nemen, heeft het CIV T&U drie nieuwe kennisclips uitgebracht.

In het Centrum voor innovatief vakmanschap Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (CIV T&U) werken onderwijsinstellingen en en bedrijven samen aan het ontsluiten van nieuwe kennis. Al eerder ontwikkelde het CIV T&U zes lesmodules. In aansluiting op die modules bracht het CIV in het voorjaar een twintigtal kennisclips, korte filmpjes uit voor uiteenlopende onderwerpen als resistentieveredeling, biobased economy en bedrijfshygiëne. Aanvullend zijn er drie kennisclips uitgebracht over Telen op afstand: meten, grafieken en maatregelen.

Meten

In de kennisclip 'meten' legt Wim van der Ende van Delphy uit welke data in een kas verzameld worden. Zo kun je de temperatuur meten, de luchtvochtigheid, het licht en het CO2-gehalte. Een planttemperatuurcamera laat zien hoe een plant reageert op de ruimtetemperatuur. Loopt de planttemperatuur te ver op, dan kan het zijn dat de verdamping wordt belemmerd.

Zelfstudie

Leerlingen kunnen de filmpjes gebruiken voor zelfstudie; docenten kunnen de filmpjes inzetten bij hun lessen. De productie van de kennisclips zijn het resultaat van een samenwerking tussen Wageningen UR PPO, Delphy, Prinsenbeekcollege, Ontwikkelcentrum en het CIV T&U. De clips werden mogelijk gemaakt in een bogo-project (kennisdoorstroom uit beleidsondersteunend onderzoek naar groen onderwijs). Alle clips vind je in het YouTube-afspeelkanaal Bogo e-learning van Groen Kennisnet.

(Bron foto: CIV T&U)