Nieuws

Klimaatbomen als watermanagers in de stad

Stadsbomen dragen bij aan een beter stadsklimaat. Ze zorgen voor schone lucht en zorgen voor verkoeling. Maar ze kunnen meer. Een klimaatboom voert ook overtollig water af.

Een boom in de stad draagt bij aan een gezonde leefomgeving. Bomen zuiveren de lucht: ze nemen CO2 op en filteren fijnstof. En omdat ze schaduw bieden, kunnen ze voor verkoeling zorgen. Daarnaast verdampen bomen water. Ze kunnen zo een rol spelen om overtollig regenwater af te voeren.

Je moet dat regenwater dan wel tijdelijk opslaan in ondergrondse waterbuffers. Als je zorgt dat die waterbuffer bereikbaar is voor de wortels van de boom, kunnen de bomen het water gebruiken voor verdamping en verkoeling. Het voorkomt bovendien dat een boom verdroogt in regenarme periodes.

Klimaatboom

Boomadviesbureau Pius Floris en Ingenieursbureau Wareco ontwikkelden samen het concept 'klimaatboom'. Vakblad Stad + Groen schrijft erover in het artikel 'Stadsbomen als watermanagers'. In dat concept wordt het water ondergronds opgeslagen in een holle ruimte. Het regenwater komt daarin via een straatput of waterdoorlatende verharding. Op die waterbuffer wordt een infiltratieleiding aangesloten die het water naar de wortelzone van de bomen brengt.

Waterbuffer

Bomen hebben flink wat water nodig. Een klein boompje gebruikt misschien 50 tot 60 liter per week, maar een grotere boom, een boom met een kroonomvang van 300 m² , verdampt wel 4000 tot 6000 liter water per week. Omdat een groeiseizoen bijna een half jaar duurt, kan een boom veel water verdampen.

Projectleider Bert van Polen van boomadviesbureau Pius Floris verbaast zich erover dat gemeenten bomen zo weinig gebruiken om als waterbuffer. Een paar grote bomen zijn voldoende om het water te verdampen en zo bij te dragen aan verkoeling van de stad. De gemeente Westervoort gaat klimaatbomen aanleggen en ook de gemeente Hoogeveen is er klaar voor, aldus het vakblad.

(Bron foto: doelbeelden.nl)

Links

(4)