Nieuws

Loofklappen en uien rooien in een werkgang

Voordat je uien rooit, moet je eerst het loof verwijderen. Daarna kun je de uien rooien en zeven met een rooimachine. Door loofklapper en rooier te combineren, bespaar je een werkgang.

Vakblad LandbouwMechanisatie besteedt in het artikel 'VSS Amac LKU en VRU' aandacht aan een combinatie van een loofklapper en voorraaduienrooier. De firma VSS Amac levert een loofklapper (LKU) en uienrooier (VRU) die je kunt combineren zodat je een werkgang bespaart.

Uienrooimachine

De loofklapper die werkt met rotors met dubbele messen, versnippert het loof volledig. Daarna rooi je de uien met de uienrooier. Een rooias tilt de uien uit de grond, voert ze over zeefmatten en legt ze dan op voorraad op het land, in het zwad. Voordeel van deze manier van rooien is dat de uien nog even kunnen nadrogen. Aanhangende grond kun je dan bij het laden makkelijker uitzeven. De beschreven machines zijn beschikbaar voor uienbedden van 1,50, 1,80 of 2,25 meter breed. In het artikel vertellen drie akkerbouwers over hun ervaringen met de uienrooimachines die ze zelf aangeschaft hebben.

Gewichtsbepaling

Om zicht te krijgen op de opbrengst is er ook een systeem om tijdens het rooien te wegen. Vakblad Grondig schrijft erover in het artikel 'Wegen tijdens het rooien'. Met gewichtsbepaling tijdens het rooien krijg je inzicht in opbrengstverschillen per vierkante meter.

(Bron foto: Pixabay)