Nieuws

Melkveehouderij uit crisis nu melkprijs stijgt

Nadat de melkveehouderij in 2015 en 2016 met te lage melkprijzen zijn geconfronteerd, lijkt de melkprijs zich nu weer te herstellen. De prijs is nu 30% hoger dan vorig jaar. Voor melkveehouders is de verleiding is groot het geld uit te geven. Soms moet dat ook. Je kunt reparaties niet blijven uitstellen.

2015 en 2016 gaan de geschiedenis in als slechte melkjaren. Niet eerder kende de melkveehouderij zo'n lange periode van lage melkprijzen, schrijft vakblad Veeteelt. Melkveehouders overleefden die periode door te snijden in de kosten, door efficiënter te voeren. Soms werden noodzakelijke reparaties of onderhoud uitgesteld. Nu pakken ondernemers weer zaken op. Vakblad Veeteelt blikt in een drietal artikelen terug op de twee magere jaren.

Herstel

In het artikel 'Melkcrisis vraagt één jaar herstel' is te lezen dat de melkprijs nu zo'n 30% hoger is dan het vorig jaar. Bedrijven hebben nu weer meer geld te besteden. De best presterende bedrijven, bedrijven die een productie van 15.000 tot 20.000 kilo melk per hectare hebben, hebben zo'n vijf cent per liter meer te besteden dan de gemiddelde cashflow.

De jaren van lage melkprijzen waren echte leerjaren, aldus het vakblad. Melkveehouders hebben veel sectorkennis opgebouwd, het ondernemerschap in de sector is toegenomen. Zo hebben bedrijven leren werken met een efficiënte kasplanning, ze hebben bedrijfsuitgaven en inkomsten leren schatten. De voerefficiëntie ging om hoog en de dagproductie werd beter bijgestuurd.

Kritieke melkprijs

In het artikel 'Melkveehouder zet met succes mes in de kosten, maar de rek is eruit' schrijft het vakblad hoe melkveehouders hebben gesneden in de kosten. Dat was ook nodig. De kritieke melkprijs kwam in 2016 uit op 32,72 euro per 100 kilo melk, aldus het vakblad, terwijl de werkelijk ontvangen melkprijs uiteindelijk bleef steken op 31,06 euro per 100 kilo melk. De kritieke melkprijs is de prijs waarbij veehouders aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen, inclusief aflossingen, vervangingsinvesteringen en privé-uitgaven. Is de echte melkprijs lager, dan teer je in op je vermogen.

Efficiënter

De melkveehouders wisten uitgaven te beperken met zo'n 6 euro per 100 kilo melk. Een lage rente en lagere grondstofprijzen hielpen hen erbij, maar er moest meer gebeuren. Ze pasten de bedrijfsvoering aan en werkten efficiënter. Zo verhoogden ze de productie per koe met 300 kilo naar 8500 kilo melk per jaar en bespaarden op graslandvernieuwing.

Adviseurs raden aan - nu de melkprijs stijgt - de kosten laag te houden. Maar adviseur Jan Kappers snapt dat melkveehouders er na twee magere jaren toch voor kiezen uitgestelde reparaties en onderhoud te plegen. Het is begrijpelijk dat op sommige bedrijven de kritische melkprijs weer oploopt.

(Bron foto: Pixabay.com)