Nieuws

Met aangepast stadsontwerp fietsen zonder regen of tegenwind

Nederlanders fietsen veel, maar het kan beter als we oplossingen bedenken bij regen, kou, hitte of tegenwind. Masterstudent David Huijben verkent mogelijkheden in Rotterdam.

Fietsen is gezond. Het kan ziekten voorkomen zoals diabetes, stress of hart en vaatziekten. Nederlanders fietsen al veel, maar mensen laten zich soms tegenhouden door het weer: regen, hitte of kou. Ze laten hun fiets staan als het hard regent, als het warmer wordt dan 24°C of kouder dan 15°C, schrijft David Huijben in de inleiding van zijn afstudeerscriptie 'Transform weather for cycling'.

Ontwerp

De Wageningse masterstudent heeft voor zijn studie Landschapsarchitectuur gekeken waar in Rotterdam fietsers het meest hinder ondervinden van het weer, met als doel oplossingen te bedenken. Hoe kun je het stedelijk ontwerp voor fietsers verbeteren zodat mensen vaker de fiets pakken?

Uit zijn onderzoek blijkt dat sommige routes vaak hinder opleveren: open routes, routes langs het water, routes die pal op de wind lopen en kruisingen. Hij heeft in zijn verslag de knelpunten en oplossingen uitgewerkt voor wind, hitte en regen.

Schermen

Zo komt hij met ontwerpen om de harde wind bij hoge gebouwen rond kruisingen af te remmen met schermen. Bij zuidwest-routes - de meest voorkomende richting van harde wind - kun je de wind breken door beplanting met bomen. En schermen en bomen kun je ook gebruiken om hitte te temperen. Om de hinder van regen te temperen, zet hij flexibele overkappingen in bij zijn ontwerpen.

(Bron foto: Pixabay)