Nieuws

Minder eten weggooien door anders handelen

Een slechte gewoonte komt zelden alleen. Zo ook het weggooien van voedsel. Vaak het gevolg van verkeerd kopen, koken en bewaren. Het Voedingscentrum informeert in een factsheet hoe dit anders kan.

In de factsheet Voedselverspilling door consumenten komt 'op maat' een paar keer terug. Vooral als het aankomt op koken en inkopen: pak er eens een weegschaal bij en doe vóór de boodschappen een voorraadcheck. En laat je in de winkel niet teveel afleiden door aanbiedingen – hou je aan het boodschappenlijstje. Verder wordt geadviseerd niet teveel op voorraad te hebben. Voorraden groeien vaak door een gebrek aan tijd om het op te eten of drinken.

Creatief koken

Op het vlak van (verkeerd) bewaren noemt het Voedingscentrum de meeste oplossingen. Kijk naar het product zelf, ruik en proef: ga soepel om met de 'ten minste houdbaar tot'-datum. Verder kan worden gedacht aan invriezen of 'creatief koken'. (Dat laatste is iets wat het Leger des Heils ook bezig houdt, zie artikel Smakelijk eten van overtollig voedsel).

Consument: grootste verspiller

In de factsheet worden nog eens de feiten over verspilling op een rij gezet. Zo is de consument de grootste verspiller. Van al het verspilde voedsel neemt de consument 38% voor rekening. De Nederlandse consument gooit jaarlijks ongeveer 47 kilo vast en eetbaar voedsel (inclusief olie en melkproducten) weg. Dat is zo’n 14% van het gekochte voedsel en goed voor ongeveer € 150,- per persoon/€ 340,- per huishouden.

Deze informatie is ook terug te lezen in een factsheet uit 2013 van Milieucentraal en het Voedingscentrum: Feiten en cijfers over verspillen van voedsel door consumenten in 2013. In deze sheet is ook te lezen dat daarnaast nog eens sprake van 19 kilo onvermijdbaar voedselverlies per consument.

(Bron foto: Thinkstock)


Verspilling per sector

Na de consument is de grootste verspiller de landbouw (23%), gevolgd door de horeca (14%), verwerking en opslag (12%), supermarkten (9%) en levensmiddelenindustrie (5%). Veel aandacht voor deze sectoren, maar ook voor wat er gebeurt met het verspilde voedsel is terug te vinden in het rapport Monitor Voedselverspilling - Update 2009 – 2012. Delen uit deze monitor zijn ook gebruikt voor de nieuwste factsheet van het Voedingscentrum.

Meer informatie

In het Wageningen UR-dossier Voedselverspilling is meer informatie (nieuwsberichten, tweets, links, et cetera) te vinden over voedselverspilling. Wat groen onderwijs onderneemt op dit vlak is te lezen in het Groen Kennisnet-dossier Beperken voedselverspilling, waarden van voedsel in de keten. En via de Groen Kennisnet-zoekterm voedselverspilling vind je alles wat op dit vlak in de collectie van Groen Kennisnet beschikbaar is.


Links

(4)