Nieuws

Nieuwe aardappelrassen met resistentie tegen phytophthora

Voor biologische aardappeltelers bieden nieuwe aardappelrassen met resistentie tegen phytophthora perspectief. Maar resistentie wordt makkelijk doorbroken. Daarom is waakzaamheid geboden.

Na decennia van kruiswerk met wilde aardappelsoorten zijn er nu zeven nieuwe rassen met resistentie tegen de aardappelziekte of Phytophthora infestans. De eerste rassen die in 2007 op de markt verschenen waren Bionica en Toluca. Nu zijn er zeven rassen met vijf verschillende resistentie. Het is belangrijk dat er meerdere resistentiegenen ingekruisd worden, aldus vakblad Ekoland: zo spreid je het risico van resistentiedoorbraak. Die resistente rassen bieden perspectief voor biologische aardappeltelers. Het vakblad schrijft erover in het artikel 'Teeltrecepten voor nieuwe rassen'.

Resistentiedoorbraak

Dat phytophthora veel minder schade veroorzaakt in resistente rassen, blijkt uit een veldproef met twaalf rassen op de Broekemahoeve in Lelystad. De niet-resistente rassen eind juni al aangetast door phytophthora. Aan het einde van het groeiseizoen laten alle rassen wat symptomen van phytophthora zien, maar volgens hoogleraar Edith Lammerts van Bueren betekent dit niet dat de resistentie bij die rassen doorbroken is.

Resistentiemanagement

Aan het einde van het seizoen veroudert de aardappelplant waardoor het resistentiemechanisme niet meer volledig functioneert. Toch zou het kunnen zijn dat het begin is van resistentiedoorbraak, daarom is het belangrijk de gewassen te branden om de vestiging van een nieuw fysio van Phytophthora te voorkomen. De risico op resistentiedoorbraak blijft aanwezig. Promovendus Francine Pacilly doet daarom ook onderzoek naar resistentiemanagement. Wat zijn de effecten van verschillende beheersmaatregelen op de kans van doorbraak van resistenties?

DuRPh

Veel kennis over resistentie tegen phytophtora is opgbouwd in het tienjarige onderzoekproject DuRPh (Duurzame Resistentie tegen Phytophthora) dat Wageningen University & Research sinds 2006 uitvoerde. Doel van dit project was resistente rassen te kweken door het inbouwen van resistentiegenen.

(Bron foto: pixabay.com)