Nieuws

Onderhoud sedumdaken: zin of onzin?

Een sedumdak is een extensief groendak, dit betekent dat het onderhoudsarm is, maar niet onderhoudsvrij. Wat moet u doen voor een lange levensduur?

Opbouw

De kwaliteit van een groendak begint met de gebruikte materialen en de keuze van de ondergrond. Een sedumdak heeft een kunstmatige bodem, oftewel een substraatbodem en bestaat uit een aantal lagen met verschillende functies: een groeilaag voor de beplanting, een drainagelaag voor afvoer van overtollig water en een waterbuffering in drogere tijden.

Onderhoud van sedumdaken

Sedumplanten blijven klein en zijn bodembedekkend. Het onderhoud bestaat voornamelijk uit het verwijderen van aangewaaide onkruiden, boomscheuten of bladresten. Ook moet er gekeken worden of de hemelwaterafvoeren vrij zijn van beplanting die er tegenaan groeit of korrels die de afvoer van het water belemmeren.

Uitval

Om uitval te voorkomen en een gelijkmatige begroeiing te houden is een keer mesten in het voorjaar voldoende. Er is dan minder kans op erosie en uitval van planten. Sedumplanten kunnen goed tegen weinig water, maar blijft het lang droog, dan luidt het devies: vaker en korter sproeien; het water wordt dan beter geabsorbeerd door het dak.

Meer informatie over de onderconstructie, de opbouw en gebruik van materialen en waterafvoer is te vinden in het artikel in Dak & Gevelgroen bij de links.


(Bron foto: Thinkstock)