Foto van heup hond, Bron: Wikipedia.org

Nieuws

Ook huisdier krijgt vaker medische scan

Gepubliceerd op
15 augustus 2014

Naast röntgenfoto’s en echo’s, maken dierenartsen steeds meer gebruik van beeldvormingstechnieken zoals CT of MRI. Het Diergeneeskundig Memorandum geeft een overzicht van de gebruikte technieken en indicaties.

Tot zo'n twintig jaar geleden was het maken van röntgenfoto’s de enige beeldvormingstechniek die een dierenarts tot zijn of haar beschikking had voor het stellen van een diagnose. Na echografie zijn daar technieken bijgekomen zoals computer tomografie (CT), magnetische resonantie (MR) en scintigrafie (inspuiten radioactieve stof). Welke meerwaarde bieden deze technieken, welke beperkingen zijn er en welke indicaties gelden er voor gebruik? Het Diergeneeskundig Memorandum behandelt deze vragen in een ruim 100 pagina’s tellend themanummer (2, 2011).

Praktijkvoorbeelden en foto’s

Na een inleiding over de ontwikkeling van de digitale radiologie, komen de verschillende technieken aan bod met foto's en voorbeelden uit de praktijk van de dierenkliniek. Daarbij komen kleine huisdieren, paarden en runderen voorbij en enkele bijzondere dieren, zoals schildpad en vogel. Radiografie, oftewel het maken van een röntgenfoto, is volgens de auteurs nog steeds de aangewezen techniek bij een dier met botproblemen. Echografie hoort ook steeds meer tot de standaard onderzoeksuitrusting van de praktijk.

CT- of MRI-scan

Computer Tomografie (CAT scan) combineert het gebruik van röntgenstralen en computers, waarbij ‘dwarse doorsneden’ van de patiënt gemaakt worden. Bij Magnetische Resonantie (MRI) wordt het dier in een magnetisch veld gebracht en wordt met behulp van radiogolven een beeld gemaakt aan de hand van watermoleculen in de patiënt. Beide technieken hebben als belangrijk voordeel dat er geen overlapping is van verschillende structuren. CT is heel geschikt voor bot en gewrichten, MR voor weke delen. Nadelen zijn de kosten en bij MR de tijdsduur van het onderzoek.

Juiste keuze

Het themanummer sluit af met een schematisch overzicht van indicaties, want: ‘Het belangrijkst is dat de juiste techniek wordt gebruikt voor de juiste indicatie’. In het schema is te zien welke van de besproken beeldvormingstechnieken het beste een specifiek onderdeel van het dier in beeld brengt.

Het naslagwerk is geschreven door dierenartsen van de vakgroep Medische Beeldvorming van de Huisdieren en Orthopedie Kleine Huisdieren, van de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Gent.


(Foto van heup hond, Bron: Wikipedia.org)