Nieuws

Opsporing pluimveeziekte met DNA-techniek

Mycoplasma synoviae is een besmettelijke ziekte bij pluimvee die kan leiden tot luchtweg- en gewrichtsproblemen. Vroegtijdige opsporing van die ziekte is belangrijk voor een goede aanpak. Promovendus Remco Dijkman ontwikkelde twee nieuwe DNA-technieken.

Mycoplasma synoviae is een zeer besmettelijke ziekte die bij onder meer kippen en kalkoenen luchtzakontstekingen, ontstoken gewrichten en eischaalpuntafwijkingen kan veroorzaken. Die gewrichtsproblemen geven veel ongerief bij de dieren en er worden meer kippen afgekeurd tijdens de slacht. En de eischaalpuntafwijkingen leiden tot verhoogde breuk en eiproductiedaling, zo legt GD-medewerker Dijkman uit in het artikel 'Nieuwe DNA-technieken voor bestrijding Mycoplasma synoviae'.

DNA-test

Om het probleem aan te pakken is het belangrijk dat je de ziekte bij koppels tijdig signaleert. Tot nu toe gebeurt dat met ELISA-testen die aantonen of er antistoffen in het bloed zitten. Nadeel van die methode is dat je na besmetting de antistoffen niet direct kunt aantonen. Bovendien kun je geïnfecteerde dieren niet van gevaccineerde dieren onderscheiden. Het zou beter zijn om de bacterie zelf aan te tonen, dacht Dijkman. Hij ontwikkelde daarom twee technieken waarmee je op basis van DNA de bacterie kunt aantonen. Met dit onderzoek promoveerde Dijkman op 20 september 2016 aan de Universiteit van Utrecht.

Besmettingsroutes

Dijkman ontwikkelde een zogenaamde DIVA-test (differentiate infected from vaccinated animals). Met deze test kan hij onderscheid maken tussen verschillende stammen van M. synoviae. Zo weet hij of hij te maken heeft met een vaccinatiestam of veldstam en kan hij geïnfecteerde dieren van gevaccineerde dieren onderscheiden. Met deze techniek kun je besmettingsroutes op een bedrijf in beeld brengen, denkt Dijkman. Zie je steeds een zelfde stam terugkomen, dan kan dat wijzen een been blijvende infectie. Zie je verschillende stammen, dan geeft dat aanwijzingen voor nieuwe introducties. Zo kun je tot bedrijfsspecifieke adviezen komen.

Na zijn promotie wil Dijkman verder met het onderzoek. Hij wil bijvoorbeeld onschuldige en schadelijke stammen kunnen onderscheiden. Hij hoopt met vervolgonderzoek beter zicht te krijgen op besmettingsroutes zodat je betere maatregelen voor bedrijfshygiëne kunt nemen.

(Bron foto: Thinkstock)