Nieuws

Overleven in de melkveehouderij, vee afstoten of veranderen?

De gevolgen van het fosfaatreductieplan zorgt voor onzekerheid bij melkveehouders. Sommigen van hen hebben het roer omgegooid en zoeken het in verbreding. Ze starten een zorgboerderij, boerderijcamping of kaasmakerij.

Meer dan 11.000 melkveebedrijven moeten terug in het aantal grootvee-eenheden (gve), schrijft vakblad Veeteelt in het artikel 'Selecteren om straks weer verder te kunnen?' Het vakblad sprak een drie melkveehouders over de gevolgen van de fosfaatplannen, zoals de familie Aalberts uit Zetten. Zij hadden de pech dat fosfaatreferentiedatum van 2 juli 2015 precies samenviel met de bouw van hun nieuwe ligboxenstal. Die stal biedt ruimte aan 200 koeien, en inmiddels staan er 180, maar op de referentiedatum molken ze 102 koeien. Ze zullen 62 gve's moeten afstoten. Terug naar 120 koeien is voor de familie financieel onmogelijk.

Gve's afstoten

Een ander knelgeval is het bedrijf van de familie Jacobi in Markelo die door verschillende omstandigheden een referentie van 112,8 gve’s toegewezen kreeg. Ook zij waren op der referentiedatum nog bezig met de bouw van een nieuwe stal. In december 2016 hadden ze 141 gve's. Zij moeten daarom 28 gve's afstoten. En nog lastiger is het voor Richard en Monique Verschure die in 2015 als starter met een bedrijf begonnen. Ze hebben nu 130 koeien. Ze verwachten dat ze 20% moeten afstoten. Dat is nog te overzien, denken ze, maar de verplichte aankoop van fosfaatrechten baart ze zorgen.

Mulitfunctioneel bedrijf

In een andere artikel laat vakblad Veeteelt Vlees zien dat je als veehouder kunt overleven door het in de verbreding te zoeken. In het artikel 'Meester in de Verbreding' portretteert het blad Jan en zoon Joost Huijbregts met hun multifunctionele bedrijf 'Van 't Zandeind' . Het bedrijf in het Noord-Brabantse Riel scoorde in de jaren negentig als Belgisch-witblauwfokbedrijf succes met hun fokresultaten. Maar de veefokker zag in dat je met alleen het fokken van vleesvee op termijn niet kon overleven.

Zijn inmiddels overleden vrouw begon in 2005 met een zorgboerderij. En de familie ontplooide meer activiteiten op het bedrijf . Er kwamen andere koeien, naast de Witblauwen houdt Huijbregts nu ook Hereforders en Lakenvelders. Het bedrijf werkt samen met een lokale supermarkt en een driesterrenkeurslager. Er is een hoevewinkel, een camping en inmiddels is er ook een ontvangstruimte voor groepen die gebruikt kan worden voor excursies of bijeenkomsten.

Kaasmakerij

Heel anders doen Philip Smid en Marja Postmus het. Zij namen in 2007- zonder veel praktische ervaring - een melkveebedrijf met een kaasmakerij in het Franse Écommoy over. Na een moeizame start schaart de emigrant zich nu, met zijn biologische bedrijfsvoering, met een productie van 11.300 kilo melk per koe onder de topmelkers van Frankrijk, zo is te lezen in het artikel 'Metamorfose in Frankrijk'. De kaasmakerij op ferme de Beaussay - die op een efficiënte wijze gerund wordt - is van tweede tak de hoofdactiviteit van het bedrijf geworden. Vorig jaar produceerde het bedrijf 700.000 kilo melk, waarvan 180.000 kilo als kaas is verkocht. Globaal levert die melk hem zo 1,30 euro per liter op.

(Bron foto: Pixabay)

Links

(4)