Nieuws

Perspectief voor aanpak van PRRS bij varkens

Het PRRS-virus bij varkens is lastig te bestrijden. Het virus werkt in op het afweersysteem en muteert snel. Een nieuwe vaccinstrategie lijkt te werken. En tien Deense varkenshouders wisten hun varkens te zuiveren van het virus.

De virusziekte PRRS (Porcine reproductive and respiratory syndrome) bij varkens zorgt voor gezondheidsproblemen. Er worden minder levende biggen geboren door verwerpen of vroeggeboorte en bij gespeende biggen en vleesvarkens veroorzaakt het longontstekingen en sterfte. Een typisch verschijnsel is het voorkomen van blauwe oren, vandaar dat de ziekte ook bekend staat als 'abortus blauw'. Vakblad Pig Business besteedt in twee artikelen aandacht aan een succesvolle aanpak van deze lastig te bestrijden ziekte.

Vaccinatie

In Nederland berust bestrijding op vaccinatie, maar die vaccins kunnen niet garanderen dat dieren vrij blijven van besmetting, of dat ongeboren varkens besmet raken. Pig Business meldt in het artikel 'Diergeneesmiddelenproducent Merial lanceert nieuwe vaccinatiestrategie' dat een nieuwe strategie gebaseerd op een inenting met een verzwakt en met een dood virus beter zou werken. Na inenting met een eerste vaccin, een verzwakt levend virus, volgt na verloop van tijd een tweede vaccinatie met een 'booster', een dood virus dat moet zorgen voor een extra brede bescherming, aldus het vakblad. De afweercellen worden met dat tweede vaccin extra geprikkeld en opnieuw gestimuleerd om antistoffen te maken.

Uit resultaten van een proefbedrijf blijkt dat die strategie werkt. De hoestproblemen nemen af en het aantal levend geboren biggen stijgt van 32,2 naar 34,7 per zeug per jaar. Het aantal gespeende biggen nam toe van 28,2 naar 31 en het aantal afgeleverde biggen steeg van 26,9 naar 30,7 stuks.

Virusvrij

Een groep Deense varkenshouders heeft het anders aangepakt, zo is te lezen in het artikel 'Succes op Deens schiereiland met gezamenlijke aanpak'. Zij hebben in anderhalf jaar tijd al hun varkens gezuiverd van het virus. De geïsoleerde ligging van de tien bedrijven - op een schiereiland op Fynen, ver weg van andere bedrijven - hielp bij hun aanpak.

Op intiatief van de plaatselijke dierenarts hebben de varkenshouders een strategie uitgezet om hun bedrijven PRRS-vrij te maken. Alle zeugen en biggen werden in het najaar 2013 op dezelfde dag geënt. Zo weet je zeker dat de immuniteitstatus van alle varkens hetzelfde is. Varkens die bij tests positief waren, werden zo snel mogelijk buiten het gebied verplaatst en verkocht. De varkenshouders hoopten in december 2013 PRRS-vrij te zijn, maar er doken nog nieuwe besmettingen op.

Fonds

Na een jaar met veel bloedproeven, complete sanering van vleesvarkensstallen en stallenreiniging konden de veehouders zich vanaf januari 2015 PRRS-vrij verklaren. Een gemeenschappelijke fonds, waarin elk deelnemend bedrijf 1.250 tot 2.500 euro stortte, maakte die gezamenlijke aanpak mogelijk.

Ondanks de geïsoleerde ligging zijn de varkenshouders toch beducht voor mogelijke herbesmetting. Theoretisch zou het virus via de wind of via veetransportwagens voor nieuwe besmettingen kunnen zorgen.

(Bron foto: Shutterstock)

Links

(4)