Nieuws

Proces opstarten melkerij is 'intrigerend'

In een interview met twee ijsbergslatelers die in Veeteelt de serie Nieuwe melkers aftrappen, meldt de redactie dat het hele opstartproces van de melkerij -en bijbehorende problemen- intrigerend is.

Zo was 5 jaar plannen nodig om afgelopen zomer een vaars voor het eerst te laten kalven, begon het melken met losse melkemmers en duurde het even voordat de benodigde afleverhoeveelheid van 300 liter melk bereikt was (Naast sla snijden ook koeien melken).

Genoeg voer voor een serie: elke starter heeft zijn of haar eigen verhaal, ambities en werkwijze. Veeteelt, in een aankondiging van de serie waarin 6 ondernemers aan bod komen: 'Velen kennen wel iemand die met het oog op het einde van de quotering wil starten met melken'. Toch wordt het voor de, naar verwachting weinige, starters hard knokken. De kop van dit aankondigend artikel, Kleine kans voor gelukszoekers, verraadt het al.

Drempels

Zo valt de drempel van het quotum weliswaar weg, maar er komen nieuwe beperkingen voor terug. 'Denk aan ammoniakrechten, het fosfaatplafond en de nieuwe melkveewet. En de voormalige quotumkosten zullen voor een groot deel worden ingevuld door hogere voer- en mestkosten', aldus de sectormanager melkveehouderij bij de Rabobank. De directeur agrarische bedrijven bij ABN AMRO voegt daar nog aan toe dat je moet opboksen tegen 17.000 enthousiaste concurrenten op volle snelheid, dat je veel eigen vermogen moet inleggen, enzovoorts.

Bewonderenswaardig doorzettingsvermogen

Iemand die daarbij denkt, waar begin je aan, moet het wellicht uit zijn hoofd zetten. Veeteelt: 'Het woord is dus aan personen met veel kennis, kunde en vooral veel doorzettingsvermogen'. Waarbij de genoemde sectormanager opmerkt: 'Hun motivatie is zo groot dat er zeker succesverhalen komen. En voor deze gelukzoekers kunnen we niet anders dan heel veel bewondering hebben. Want makkelijk wordt het ook zonder quotum niet.'

Doorzettingsvermogen werd in 2010 ook al door Veeteelt genoemd als belangrijke succusfactor, toen zij ook een serie Nieuwe melkers aankondigde als kerstspecial. Het chapeau van dit artikel (Boer worden, maar hoe?) steekt starters nog eens een hart onder de riem: Ondernemerschap, ervaring en doorzettingsvermogen nóg belangrijker dan eigen vermogen. In deze serie zijn 4 stellen geïnterviewd.


(Bron foto: Pixabay)