Nieuws

Steeds vaker Lissers in hyacint

Lissers, een ziekte in hyacint, is een groeiend probleem. Steeds vaker vinden onderzoekers besmette cicaden die de ziekte overbrengen. En de verwachting is dat door klimaatverandering de ziekte vaker zal optreden.

Sinds 2007 is er in de broeierij van hyacinten en hyacintachtigen een duidelijke toename gevonden van zogenaamde' Lissers'. Aangetaste planten zijn iel, groeien slecht, hebben weinig wortels en soms een kleine korte spruit die paarsrood van kleur is. De ziekte wordt veroorzaakt door een fytoplasma uit de 'Aster Yellows' groep. Dit fytoplasma, een celwandloze bacterie, wordt overgebracht door cidaden. en dwergcicaden (Macrosteles spp.en Dalbulus spp). Hetzelfde fytoplasma veroorzaakt bij Gladiool de vergelingsheksembezemziekte.

Toename

Bekend is dat de cicaden pas actief worden na een warme droge periode. Dat de ziekte vooral optreedt na een warm voorjaar is daarom niet zo gek. Zo was er een epidemie in 1970, 1994 en 2003. Maar vanaf 2007 trad de ziekte elk jaar op. Onderzoekers zochten daarom in een driejarig project naar verklaringen. Wat is het effect van de ligging van een perceel? Wat is de relatie tussen het voorkomen van besmette cicaden en besmetting met het fytoplasma? En hoe kun je de besmetting voorkomen door toepassing van insecticiden?

De meeste cicaden lijken voor te komen op luwe percelen, zo is te lezen in het onderzoeksrapport. In de Bollenstreek, rond Lisse, komen meer met fytoplasma besmette cicaden voor dan in Kennemerland of het noordelijker gelegen de Noord. Er is een duidelijk relatie tussen het aantal besmette cicaden en de vondst van 'Lissers'. Was de ziekte vroeger een ziekte van warme jaren, nu komt de ziekte elk jaar voor, zelfs na een relatief strenge winter en een lang koud voorjaar. Lissers lijken zich duidelijk te hebben gevestigd in de Bollenstreek, is de conclusie van de onderzoekers.

Bestrijding

Om optreden van de ziekte te voorkomen, is bestrijding van de cicaden nodig. Dat kan met insecticiden. Telers moeten die bestrijding blijven uitvoeren tot vlak voor het rooien. Bestrijding van het fytoplasma via een temperatuurbehandeling vlak na rooien is kan ook. Dit is effectief, maar er is een grote kans op bloem- en gewasschade. Het optreden van bloem- en gewasschade is afhankelijk van de cultivar.


(Bron foto: Pixabay)