Nieuws

Tandenwerk bij grasschudden

Om gras te drogen, moet je het een paar keer opschudden. Grasschudders zijn er in verschillende variëteiten, maar soms raken de tanden los. Wat doe je dan?

De schuddertanden van een grasschudder pakken het gras in een ronddraaidende beweging op en keren het zo om. Als het goed is, raken de tanden de grond niet. Maar grasland is niet overal even vlak. Molshopen bijvoorbeeld kunnen zorgen dat een tand breekt. Wat doe je dan? Vakblad Veehouderij en Techniek zet in het artikel 'Studie tandheelkunde' tien merken grasschudders op een rij en laat zien hoe je gebroken tanden vervangt.

Breuk

Elk merk heeft zijn eigen constructie om te voorkomen dat tanden breken of losvliegen. Zo zit er soms een dop in de eindbuis, of een beugeltje door de krul van de tand. Er zijn ook slepende tanden, die breken minder makkelijk. En als een tand breekt, moet je die vervangen. Dat kun je in de meeste gevallen zelf met een dopsleutel, steeksleutel of soms inbussleutel. Aan de hand van foto's maakt het vakblad duidelijk hoe je dat doet.

Uitbesteden

Je kunt je afvragen of je zelf je gras moet schudden. Loonwerkers hanteren een tarief vanaf 20 euro per hectare, blijkt uit het artikel 'Schudden of uitbesteden', dat het vakblad in 2015 publiceerde. Of uitbesteden loont, hangt af van de oppervlakte gras die je jaarlijks schudt of wat voor type schudder je wil hebben.

Moet je veel met een schudder op de weg, dan heb je een schudder nodig die zich laat transporteren. Het kan interessant zijn schudders met een transportframe te huren bij een werktuigencoöperatie. Uitbesteden is vooral goedkoper als je zelf een relatief brede of luxe schudder wenst, schrijft het vakblad..

(Bron Flickr: Foto PhotoPhoto33)