Nieuws

Waarom het zo lang duurt met de pulsvisserij

Bij de transitie naar pulsvisserij is teveel nadruk gelegd op techniek en het verwerven van vergunningen.

In het artikel ‘Nadruk teveel op techniek en vergunningen’ uit Visserijnieuws wordt gesproken met Tim Haasnoot, die het verloop van het transitieproces naar de innovatieve pulstechniek in de afgelopen twintig jaar onderzocht. Voor zijn scriptie van de studie Aquaculture & Marine Resource Management in Wageningen ging Haasnoot op zoek naar het antwoord op een aantal vragen, waaronder hoe en waarom de puls ontwikkeld werd, hoe de reacties waren en hoe de acceptatie van deze nieuwe visserijmethode verliep/verloopt.

Eindeloos                 

Haasnoot interviewde voor zijn scriptie ‘Lessons learned from the transition towards an innovative fishing technique: a case study on the introduction of the pulse trawl technique in the Dutch flatfish fishery’ zeventien personen die nauw betrokken zijn of waren bij de introductie van pulsvisserij in Nederland. Wat volgens Haasnoot als eerste duidelijk wordt, is dat er in Europa geen blauwdruk is voor de introductie van een nieuwe visserijtechniek, waardoor de introductie van de pulsvisserij een eindeloos proces lijkt te worden.

Politiek

Een van de lessen die volgens het artikel uit het onderzoek van Haasnoot getrokken kan worden, is dat er in de transitie teveel de nadruk op de techniek is gelegd, terwijl het ook om sociale en politieke processen met meerdere belanghebbenden gaat. Nederland had daarom meer steun moeten zoeken bij andere landen, meer moeten informeren en luisteren en meer transparant moeten zijn over lopende onderzoeken.

Foto: Pixabay