Nieuws

Waarschuwing voor valse voedingstips

Onnauwkeurige of ongenuanceerde berichtgevingen over voeding en gezondheid kunnen meer kwaad doen dan goed schrijft vakblad Nutrinews. Consumenten raken het spoor bijster. Het blad zet waarschuwingssignalen op een rij.

Is brood nu slecht of niet? Moet je koolhydraten mijden? Of kun je beter alleen rauw voedsel eten? En is broccoli echt zo gezond? Door de grote hoeveelheid informatie en berichten beginnen mensen te twijfelen. Vakblad Nutrinews waarschuwt in het artikel 'Wetenschapscommunicatie : weet wat je leest, schrijft, zegt' voor ongefundeerde berichtgeving over voeding.

Gezondheid is complex

Vaak baseren de schrijvers van artikelen over voeding zich op wetenschappelijke onderzoeken. Terwijl de onderzoekers in hun rapporten of wetenschappelijke artikelen zeer zorgvuldig formuleren en nuances aanbrengen, nemen media soms alleen opvallende conclusies over. Ze vergeten de context erbij te vermelden, aldus Nutrinews. Conclusies uit een onderzoek dat alleen bij een selecte doelgroep is uitgevoerd, kun je niet veralgemeniseren. Gezondheid is immers complex. Er zijn zoveel factoren die een rol spelen, denk aan leeftijd, algemene conditie, of het gemiddelde voedingspatroon.

Waarschuwingssignalen

In het artikel legt het vakblad uit hoe wetenschappelijk onderzoek werkt en waar je op moet letten bij de interpretatie van wetenschappelijke onderzoeken en artikelen. Zo moet je aanbevelingen die snel resultaat beloven wantrouwen, want wondermiddelen bestaan niet. Ook angstaanjagende waarschuwingen voor voedingsmiddelen moet je met een korreltje zout nemen want goede of slechte voedingsmiddelen bestaan niet. Goede en slechte eetgewoonten bestaan wel. En natuurlijk moet je aanbevelingen wantrouwen die de bedoeling hebben een speicaal product te verkopen. In het artikel heeft Nutrinews acht waarschuwingssignalen op een rij gezet.

Hypes

Voedingsexperts waarschuwen keer op keer voor de hypes over voeding. Zo legt Renger Witkamp, hoogleraar Voeding en Farmacologie (Wageningen UR) in een filmpje uit 2013 in 15 minuten uit hoe je de praatjes van afslankguru's moet interpreteren. En Wagenings hoogleraar Frans Kok waarschuwde in zijn afscheidsrede ook voor voedingshype. Belangrijker is dat je gewoon gezond eet en voldoende beweegt, stelde hij.

(Bron foto: Shutterstock)