Nieuws

Whitepaper met informatie T-rijbewijs

Op 1 juli 2015 wordt het T-rijbewijs ingevoerd. Reed Business Media heeft een whitepaper uitgebracht waarin alle belangrijke informatie rondom dit rijbewijs gebundeld is.

Met de whitepaper krijgen (toekomstige) trekkerbestuurders antwoord op de vraag wat hen met de invoering van het T-rijbewijs allemaal te wachten staat. De whitepaper bevat informatie over het verschil tussen het trekkercertificaat en het T-rijbewijs, de belangrijkste feiten, wat er komt kijken bij het T-rijbewijs, een overzicht van de praktijkvaardigheden voor het examen en de kosten.

Invoering T-rijbewijs

De belangrijkste reden voor de invoering van het T-Rijbewijs is het verbeteren van de verkeersveiligheid. Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers daalt al jaren sterk. Deze dalende trend geldt daarentegen niet voor het landbouwverkeer. Er gebeuren nog relatief veel ongelukken met landbouwvoertuigen, waarbij vooral weggebruikers zoals voetgangers en fietsers gevaar lopen. Met de invoering van het T-rijbewijs moet de rijvaardigheid van de bestuurders verbeteren. Naast kennis van de regels, worden bestuurders zich bewuster van de omgeving, hoe deze op de trekker reageert en kunnen ze beter de risico’s van andere verkeersdeelnemers inschatten. Afgelopen week heeft de Eerste Kamer definitief ingestemd met de invoering. Nederland is hierdoor één van de laatste landen in Europa waar het T-rijbewijs wordt ingevoerd.

Tot de invoering is er met uitzondering van jongeren van 16 en 17 jaar voor het besturen van een tractor nog geen rijbewijs nodig. Jongeren van 16 en 17 jaar dienen daarentegen in het bezit zijn van een zogenaamd trekkerrijbewijs voor jeugdigen, ook wel bekend als het trekkercertificaat. Studenten die voor de invoering van het T-rijbewijs het trekkercertificaat behalen, mogen dit tot 1 jaar na invoering voor het nieuwe T-rijbewijs inwisselen.


(Bron foto: Thinkstock)