Studiedag

Workshop Duurzame Voedselproductie en -consumptie

Hoe voeden we straks 9 miljard mensen? De wereldbevolking neemt sterk toe. Over ruim 30 jaar zijn er 2 miljard mensen extra die allemaal een huis, werk en eten willen. Meer landbouwgrond komt er niet bij. Door klimaatverandering en bevolkingsdruk neemt die misschien juist af. Grondstoffen worden schaarser en toenemende welvaart verandert het dieet.

Organisator OnderwijsVernieuwingsProgramma en WUR
Datum

di 21 november 2017 10:00 tot 16:00

Locatie Aeres Hogeschool, Mansholtlaan 18 Wageningen

Presentatie lesmateriaal duurzame Voedselproductie en -consumptie

Om bij te dragen aan een wereldwijde voedselzekerheid zijn er door het leernetwerk 'Duurzame Voedselproductie en -consumptie' lesmaterialen ontwikkeld voor mbo en hbo. Er is lesmateriaal ontwikkeld vanuit de ' voedseltransitie-systeemaanpak' en vanuit 'consument, gedrag en wensen'.

Tijdens de workshop op 21 november staan deze 2 thema’s centraal. Je ontmoet docenten vanuit het (groene) mbo en hbo die ook met de materialen gaan werken en de deelnemers vanuit het leernetwerk. Inspirerende collega’s om samen het materiaal te leren kennen, de achtergronden te horen en samen werkvormen te vinden zodat het materiaal van kennis-kunde-klas gaat.

Hoe pas ik de ontwikkelde lesmaterialen toe in de klas?

Het dagprogramma omvat presentaties over voedseltransitie en een duurzame voedselconsumptie en sessies om met elkaar de ontwikkelde producten te bekijken.

Tip: Neem een laptop mee voor een intensieve inkijk in de materialen. De deelnemers ontvangen per mail 1 week voorafgaande tevens een voorproefje van het materiaal.

Aanmelden

  • Aanmelden via H.Mols@citaverde.nl Je ontvangt daarna een aanmeldbevestiging.
  • Deelname aan de dag is kosteloos, echter niet gratis.
    Wij maken vooraf kosten; bij ‘no show’ brengen we € 25 in rekening.
  • Er zijn 30 plaatsen beschikbaar, dus vol = vol!
  • Aanmelden is mogelijk tot 15 november.
  • Tijdens de lunch wordt een vegetarische maaltijd geserveerd. Geef bij de aanmelding door of je gebruik wilt maken van de lunch. Heb je bijzondere lunchwensen, dan kun je die ook aangeven bij de aanmelding.

Programma

  • 10.00 - 10.10 uur Welkom en Kick off van de dag
    Gerry Kouwenhoven Voorzitter OnderwijsVernieuwingsProgramma (OVP) Voedsel en Consument
  • 10.10 – 10.40 uur Age of Food
    Olaf van Kooten, Hoogleraar Tuinbouwproductieketens WUR en lector Duurzame verbindingen in de Greenports Hogeschool Inholland
  • 10.40 -10.55 uur Duurzame voedselvoorziening in en om de stad
    Presentatie onderwijsmateriaal in ontwikkeling
    Femke Hoekstra, RUAF en Nicolette van de Kamp, Aeres Hogeschool
  • 10.55 – 11.10 uur Foodbedrijven in transitie onder de loep;
    Presentatie onderwijsmateriaal
    Marleen Warnaar, Aeres MBO en Brigitta Methorst, Aeres Hogeschool
  • 11.10 – 11.25 uur Pauze
  • 11.25 – 12.00 uur Inkijk in onderwijsmaterialen
    Inzoomen in groepen op ontwikkelde onderwijsmaterialen
  • 12.00 – 12.15 uur In gesprek met ontwikkelaars
    Delen van ideeën voor toepassing en doorontwikkeling van materialen
    Nicolette van de Kamp, Marleen Warnaar, Brigitta Methorst
  • 12.15 – 13.15 uur Lunch
  • 13.15 – 13.40 uur Voedseltransitie; Meerdere sporen en actoren
    Hans Dagevos, WUR
  • 13.40 – 14.10 uur Begrijpen van veranderend eetpatroon – Inspiratie uit consumentenonderzoek en multidisciplinair innoveren
    Siet Sijtsema, WUR
  • 14.10 – 14.40 uur Veranderend eetpatroon; Presentatie materiaal en doorblik in groepen
    Ytje Hoekstra, Nordwin college en Hil Mols, CITAVERDE College
  • 14.40 - 14.50 uur Pauze
  • 14.50 – 15.45 uur Interactieve presentatie case duurzame voedselproductie en consumptie
    Paul Ingenbleek, WUR
  • 15.45 – 16.00 uur Opbrengsten van de dag
    Gerry Kouwenhoven