Nieuws

Zuivelboycot in Russische media

Russische media geven een gekleurd beeld van de zuivelboycot die Rusland in 2014 invoerde. Staatsgecontroleerde kranten doen het anders dan onafhankelijke kranten, zo blijkt uit een studentenscriptie.

Hoe berichten de Russische media over het Russisch zuivelbeleid sinds Rusland in 2014 de 'wederkerige sancties' invoerde? En wat zijn de verschillen tussen onafhankelijke kranten en kranten die gelieerd zijn aan de Russische overheid? Die vragen waren leidend voor Elena Bogdan, master student Communication Science in Wageningen. In april verscheen haar MSc Thesis 'Media framing of the Russian dairy policy after the reciprocal sanctions'

Boycot

Vanaf augustus 2014 stopte Rusland met de import van zuivelproducten uit landen die economische sancties oplegden voor de Russische betrokkenheid in Oekraïne. Rusland wil met die ‘boycot’ onder andere de eigen zuivelsector versterken en het land onafhankelijk te maken van zuivelimport. Voor de boycot produceerde Rusland jaarlijks 32 miljoen ton melk schrijft Bogdan in een bijdrage 'De Russische boycot en een vicieuze cirkel van import-substitutie' op Milkstory.nl. Rusland was daarmee zesde op de wereldranglijst van zuivelproducenten.

Maar tegelijkertijd was Rusland een van de landen met het hoogste zuiveltekort. Het land was een van de grootste zuivelimporteurs ter wereld. De Russische overheid wil daarom de Russsiche zuivelproductie aanmoedigen. Hoewel de binnenlandse zuivelproductie nu groeit, stijgen ook de consumentenprijzen. Ook de binnenlandse productie van kaas groeit, terwijl de prijs stijgt (2% in dezelfde periode) en de kwaliteit aanzienlijk afneemt, zo meldt Bogdan.

Media

De studente wilde weten hoe Russische kranten berichten over de zuivelboycot. Waar schrijven ze over? Schrijven ze over het beleid? Proberen ze de mening te beïnvloeden? Bogdan scande 140 artikelen in drie Russische kranten: Rossiyskaja Gazeta (gecontroleerd door de overheid), Izvestia (op hand van de overheid) en RBC (onafhankelijk medium).

Sinds de invoering schrijven kranten wel over het zuivelbeleid. De staatsgecontroleerde kranten richten zich vooral op de resultaten van het beleid: de ontwikkeling van consumentenprijzen en de productie van melk en zuivel. De staatstrouwe kranten schrijven over beleidsmaatregelen. En de onafhankelijke kranten schrijven ook over de gevolgen. Daarnaast schrijven alle kranten ook over de kwaliteit van zowel Russische als geimporteerde zuivel.

Waakhond

Wat de boycot betreft, richten staatstrouwe kranten zich vooral op het achterliggende conflict en de noodzaak om tot oplossingen te komen. De krant die door de overheid gecontroleerd wordt, treedt meer op als 'arbiter'. Terwijl de staatstrouwe krant vooral de officiële interpretatie van de overheid weergeeft. De onafhankelijke kranten, functioneren meer als waakhond van het beleid. Ze schrijven ook over economische gevolgen.

(Bron foto: Pixabay)