Plantgezondheid

De samenleving verwacht dat de land- en tuinbouw op een duurzame wijze produceert. Het beleid van de overheid is daarom gericht op duurzame teelt, een teelt met een lage milieubelasting, minimale inzet van gewasbeschermingsmiddelen en behoud van de concurrentiekracht. De kennis op de themapagina plantgezondheid kan bijdragen aan duurzame teelt van land- en tuinbouwproducten.

Ga naar de Dossiers van Domein Plant Ga naar de Domein Plant Projecten Ga naar Onderwijs Plantgezondheid Beeldenbank ziekten, plagen en onkruiden
Dossiers Projecten Lesmateriaal
Plantgezondheid
Beeldenbank, ziekten plagen en onkruiden

 Laatste Nieuws

 • Biologische bestrijding van Echinothrips

  24-4-2014

  Er zijn verschillende roofmijten, roofwantsen en gasvliegen die siertelers als biologische bestrijders van de tripssoort Echinotrips americanus zouden kunnen inzetten. Maar een goede oplossing is er nog niet.
  Lees verder

 • ‘Zelfrijdende’ boomgaardspuit werkt ‘perfect’

  18-4-2014

  Een zelfrijdende tractor door de boomgaard met daarachter een spuit die elke boom scant en gewasafhankelijk spuit. Deze ‘zelfrijdende’ boomgaardspuit is nu uit de prototype-fase en werkt, volgens een perenteler, boven verwachting. ‘Hij noemt het zelfs ‘perfect’’.
  Lees verder

 • Investeren in geïntegreerde gewasbescherming

  17-4-2014

  Overheid, onderzoek en bedrijfsleven investeren in een onderzoeksprogramma dat zich richt op een meer integrale benadering van plantgezondheid. Het roer moet om.
  Lees verder

 • Van kandidaatplant tot 'bekroonde' onderstam

  16-4-2014

  Het duurt 8 tot 10 jaar voordat een kandidaatplant kans maakt op de titel Nederlands gecertificeerde onderstam. Vanwege strenge eisen, is 'Nederlandse certificering erg gewild'. In 'Berichten Buitenland' veel informatie over fruitbomen en onderstammen in internationaal verband.
  Lees verder

 • Biodiversiteit daalt door bomen in onbalans

  16-4-2014

  Onderzoek dat begon met onder meer de vraag waarom sperwereieren niet uitkomen, werd een gang langs de voedselketen – eindigend, via rupsen en bomen, bij de bodem. Het blijkt dat sommige bomen een teveel aan stikstof omzetten in schadelijke stoffen, waarna ze in de keten komen.
  Lees verder

 • Aftakelingsziekte bij peren voorkomen

  16-4-2014

  Via ent- of oculatiehout kan de perenaftakelingsziekte of 'pear decline' overgedragen worden. De overdracht is te voorkomen door gezond hout te gebruiken.
  Lees verder

 • Certificaat duurzame boomkwekerij

  14-4-2014

  Op verzoek van de Vereniging Duurzame Boomkwekers Nederland (DBN) ontwikkelde Groenkeur een beoordelingsrichtlijn voor duurzame boomkwekerijproducten.
  Lees verder

 • Geen effect zendmast op individuele bij

  11-4-2014

  Individuele bijen die verblijven binnen een elektromagnetisch veld hebben dezelfde ontwikkeling, levensduur en capaciteiten als niet-blootgestelde bijen, wijst onderzoek uit. Wintersterfte op volksniveau kon niet worden getest in dit onderzoek, maar lijkt verschil op te leveren.
  Lees verder

 • Zoektocht resistente iep werpt vruchten af

  8-4-2014

  Bijna een eeuw onderzoek naar de iepenziekte, ook wel 'Dutch elm disease' genoemd, lijkt haar vruchten af te werpen. De ‘nieuwe iepen’ -in Nederland zijn iepen beeldbepalende bomen- zijn in hoge mate resistent en hebben volgens PPO en Alterra weer volop toekomst.
  Lees verder

 • Zelfstandig overleven is lastig voor bijenvolk

  3-4-2014

  De in het wild levende populatie bijen blijft voorlopig heel klein, meldt vakblad Bijenhouden. Bijen hebben ‘natuurlijke’ dichtheden aan bloemplanten nodig. Ons intensieve landgebruik geeft weinig ruimte aan bloem en bij. Zelfstandig overleven voor een vrij volk is problematisch.
  Lees verder

 • Meer nieuws

 Agenda

Netwerkdag Topconsortium voor Kennis en Innovatie Uitgangsmaterialen
10:00 - 16:00
wordt nog bekendgemaakt

Studiedag gewasbescherming
9:00 - 16:30
PTC+ Dronten

Praktijkdag precisielandbouw
13:00 - 21:00
Aeres Praktijkcentrum Dronten

Naar Agendaoverzicht

Om niet failliet te gaan moet je als tomatenteler zo snel mogelijk een een gevaarlijke bacteriebesmetting in je gewas opsporen. Hoe doe je dat? Het CIV T&U werkt aan een game als lesmodule.

Lees verder


 Sectoren

 Handig

 Filmpjes plantgezondheid

Akkerbouwer en spotlightteler Marco Buijs uit Dirksland gebruikt een Beslissingsondersteunend Systeem (BOS) bij de bespuitingen in zijn 80 ha aardappelen. Het systeem dat hij hiervoor inzet is Prophy.

Meer filmpjes vindt u op de filmpjespagina »

 Platform gewasbescherming

Login besloten Livelink Login besloten Entree

Login in Livelink | met Entree (besloten)

back on top