Plantgezondheid

De samenleving verwacht dat de land- en tuinbouw op een duurzame wijze produceert. Het beleid van de overheid is daarom gericht op duurzame teelt, een teelt met een lage milieubelasting, minimale inzet van gewasbeschermingsmiddelen en behoud van de concurrentiekracht. De kennis op de themapagina plantgezondheid kan bijdragen aan duurzame teelt van land- en tuinbouwproducten.

Ga naar de Dossiers van Domein Plant Ga naar de Domein Plant Projecten Ga naar Onderwijs Plantgezondheid Beeldenbank ziekten, plagen en onkruiden
Dossiers Projecten Lesmateriaal
Plantgezondheid
Beeldenbank, ziekten plagen en onkruiden

 Laatste Nieuws

 • Quinoa-teelt met zaad uit Nederland ‘komt los’

  19-7-2014

  Wageningen UR veredelt quinoa zodat het ook in Noordwest-Europa gedijt. Dit gaf varianten die niet daglengte-gevoelig zijn, vrij zijn van het bittere saponine en goed groeien op zoute grond. Frankrijk zaait al sinds 2007 met Wagenings zaad. In ons land komt de teelt ook op gang.
  Lees verder

 • Gewassenlijst voor bouwlandvergroening bekend

  14-7-2014

  Sharon Dijksma heeft bekend gemaakt met welke gewassen, begroeiing en elementen een ecologisch aandachtsgebied gecreëerd kan worden. Landbouwers kunnen een vergroeningsbetaling krijgen als zij 5% van hun bouwland omvormen tot zo’n aandachtsgebied.
  Lees verder

 • Afname vogelstand gelinkt aan imidacloprid

  12-7-2014

  Uit onderzoek door Radboud Universiteit in samenwerking met Sovon Vogelonderzoek, blijkt dat de populatie insectenetende vogels sterker afneemt in gebieden met hoge concentraties van de pesticide imidacloprid.
  Lees verder

 • Bijen, bijenhotels en 240 plantensoorten

  11-7-2014

  Een nieuw boek over bijenhotels toont mensen hoe ze bijen kunnen helpen. Een ander boek gaat uitgebreid in op de relaties tussen planten en honingbijen. Beide boeken zijn gratis te downloaden.
  Lees verder

 • Nieuw dossier Groen Kennisnet: Essentaksterfte

  10-7-2014

  Een relatief ‘nieuwe’ schimmel - Hymenoscyphus pseudoalbidus (Chalara fraxinea)- lijkt in Nederland om zich heen te grijpen en essentaksterfte te veroorzaken. In het dossier ‘Essentaksterfte’ van Groen Kennisnet wordt kennis over de ziekte bijeengebracht.
  Lees verder

 • Plantversterkers verhogen weerbaarheid

  7-7-2014

  Bij een verminderde weerbaarheid kunnen planten ziek worden. Onderzoekers keken hoe je de weerbaarheid kunt verhogen. Wat is weerbaarheid? En hoe werkt het?
  Lees verder

 • Uitval bomen reduceren met jeugd- en nazorg

  4-7-2014

  In Boomzorg vertelt een groenbeheerder met passie over zijn vak. Hoe hij sortiment, leveranciers, kwekers en aannemers kiest en hoe hij uitval van bomen vermindert. De eerste jaren na aanplant zijn cruciaal, zo blijkt ook uit onderzoek. Jeugd- en nazorg zijn sleutelbegrippen.
  Lees verder

 • Vakbekwaamheidsbewijs knaagdierbeheersing

  4-7-2014

  Om knaagdieren te bestrijden moeten agrarisch ondernemers vanaf 1 september 2015 in bezit zijn van een licentie. In het dossier 'knaagdierbeheersing' vind je informatie over de cursus knaagdierbeheersing, over knaagdieren en achtergrondinformatie.
  Lees verder

 • Veel vragen over gekke wortelgroei

  3-7-2014

  Gekke wortels, of overmatige wortelgroei is een nieuw fenomeen in de glastuinbouw. Extreme wortelgroei veroorzaakt door een bacterie zorgt voor opbrengstverliezen. Er is nog veel onduidelijk over deze nieuwe ziekte.
  Lees verder

 • Biologische grondontsmetting werkt

  2-7-2014

  In de strijd tegen wortellesieaaltje en verwelkingsziekte lijkt biologische grondontsmetting even goed te werken, of zelfs nog beter te werken dan chemische grondontsmetting. Vooral op zandgrond gaven proeven in laanbomen een goed resultaat te zien.
  Lees verder

 • Meer nieuws

 Volg Plantgezondheid

 Agenda

Demomiddag voor professionals: Gentechpieper of gifpieper?
13:30 - 16:00
Demonstratieproefvels DuRPh, Wageningen

Innovatiedag 'Bomen voor de toekomst'
9:00 - 17:00
locatie van Ebben BV in Cuijk

Boom Innovatie Dag
9:30 - 15:30
Boomkwekerij Udenhout, Schoorstraat 23, 5071 RA Udenhout

Naar Agendaoverzicht

Om niet failliet te gaan moet je als tomatenteler zo snel mogelijk een een gevaarlijke bacteriebesmetting in je gewas opsporen. Hoe doe je dat? Het CIV T&U werkt aan een game als lesmodule.

Lees verder


 Sectoren

 Handig

 Filmpjes plantgezondheid

Akkerbouwer en spotlightteler Marco Buijs uit Dirksland gebruikt een Beslissingsondersteunend Systeem (BOS) bij de bespuitingen in zijn 80 ha aardappelen. Het systeem dat hij hiervoor inzet is Prophy.

Meer filmpjes vindt u op de filmpjespagina »

 Platform gewasbescherming

Login besloten Livelink Login besloten Entree

Login in Livelink | met Entree (besloten)

back on top