Plantgezondheid

De samenleving verwacht dat de land- en tuinbouw op een duurzame wijze produceert. Het beleid van de overheid is daarom gericht op duurzame teelt, een teelt met een lage milieubelasting, minimale inzet van gewasbeschermingsmiddelen en behoud van de concurrentiekracht. De kennis op de themapagina plantgezondheid kan bijdragen aan duurzame teelt van land- en tuinbouwproducten.

Ga naar de Dossiers van Domein Plant Ga naar de Domein Plant Projecten Ga naar Onderwijs Plantgezondheid Beeldenbank ziekten, plagen en onkruiden
Dossiers Projecten Lesmateriaal
Plantgezondheid
Beeldenbank, ziekten plagen en onkruiden

 Laatste Nieuws

 • Aftakelingsziekte bij peren voorkomen

  16-4-2014

  Via ent- of oculatiehout kan de perenaftakelingsziekte of 'pear decline' overgedragen worden. De overdracht is te voorkomen door gezond hout te gebruiken.
  Lees verder

 • Biodiversiteit daalt door bomen in onbalans

  16-4-2014

  Onderzoek dat begon met onder meer de vraag waarom sperwereieren niet uitkomen, werd een gang langs de voedselketen – eindigend, via rupsen en bomen, bij de bodem. Het blijkt dat sommige bomen een teveel aan stikstof omzetten in schadelijke stoffen, waarna ze in de keten komen.
  Lees verder

 • Van kandidaatplant tot 'bekroonde' onderstam

  16-4-2014

  Het duurt 8 tot 10 jaar voordat een kandidaatplant kans maakt op de titel Nederlands gecertificeerde onderstam. Vanwege strenge eisen, is 'Nederlandse certificering erg gewild'. In 'Berichten Buitenland' veel informatie over fruitbomen en onderstammen in internationaal verband.
  Lees verder

 • Certificaat duurzame boomkwekerij

  14-4-2014

  Op verzoek van de Vereniging Duurzame Boomkwekers Nederland (DBN) ontwikkelde Groenkeur een beoordelingsrichtlijn voor duurzame boomkwekerijproducten.
  Lees verder

 • Geen effect zendmast op individuele bij

  11-4-2014

  Individuele bijen die verblijven binnen een elektromagnetisch veld hebben dezelfde ontwikkeling, levensduur en capaciteiten als niet-blootgestelde bijen, wijst onderzoek uit. Wintersterfte op volksniveau kon niet worden getest in dit onderzoek, maar lijkt verschil op te leveren.
  Lees verder

 • Zoektocht resistente iep werpt vruchten af

  8-4-2014

  Bijna een eeuw onderzoek naar de iepenziekte, ook wel 'Dutch elm disease' genoemd, lijkt haar vruchten af te werpen. De ‘nieuwe iepen’ -in Nederland zijn iepen beeldbepalende bomen- zijn in hoge mate resistent en hebben volgens PPO en Alterra weer volop toekomst.
  Lees verder

 • Zelfstandig overleven is lastig voor bijenvolk

  3-4-2014

  De in het wild levende populatie bijen blijft voorlopig heel klein, meldt vakblad Bijenhouden. Bijen hebben ‘natuurlijke’ dichtheden aan bloemplanten nodig. Ons intensieve landgebruik geeft weinig ruimte aan bloem en bij. Zelfstandig overleven voor een vrij volk is problematisch.
  Lees verder

 • Resultaten Groene Kennis Coöperatie gebundeld

  25-3-2014

  Met de meerjarenafspraak ‘Kennis voor kwaliteit van leven’ werd in 2006 de basis gelegd voor de Groene Kennis Coöperatie (GKC). Inmiddels is een 'nieuwe fase' aangebroken en is de GKC opgeheven. Het blad ‘Overzine’ toont de resultaten van 7 jaar samenwerking binnen de GKC.
  Lees verder

 • Aaltjes gebruikt als indicator bodemleven

  21-3-2014

  De hoeveelheid niet-schadelijke aaltjes in de bodem geeft informatie over het bodemleven en de bodemkwaliteit. Onderzoekers ontwikkelen een methode om aaltjes als indicator te gebruiken op basis van DNA-tests.
  Lees verder

 • Pesticidenfabrikant wil bloemen voor bijen

  21-3-2014

  ‘Help jij mee om de land- en tuinbouw bijenvriendelijk te maken?’ Op de site Burgers voor Bijen roept Syngenta -fabrikant van onder meer zaden en gewasbeschermingsmiddelen- op tot crowdfunding; voor 1 euro kan 1 m2 akkerrand bij een boer naar keuze tot bloei worden gebracht.
  Lees verder

 • Meer nieuws

 Agenda

Netwerkdag Topconsortium voor Kennis en Innovatie Uitgangsmaterialen
10:00 - 16:00
wordt nog bekendgemaakt

Studiedag gewasbescherming
9:00 - 16:30
PTC+ Dronten

Praktijkdag precisielandbouw
13:00 - 21:00
Aeres Praktijkcentrum Dronten

Naar Agendaoverzicht

Om niet failliet te gaan moet je als tomatenteler zo snel mogelijk een een gevaarlijke bacteriebesmetting in je gewas opsporen. Hoe doe je dat? Het CIV T&U werkt aan een game als lesmodule.

Lees verder


 Sectoren

 Handig

 Filmpjes plantgezondheid

Akkerbouwer en spotlightteler Marco Buijs uit Dirksland gebruikt een Beslissingsondersteunend Systeem (BOS) bij de bespuitingen in zijn 80 ha aardappelen. Het systeem dat hij hiervoor inzet is Prophy.

Meer filmpjes vindt u op de filmpjespagina »

 Platform gewasbescherming

Login besloten Livelink Login besloten Entree

Login in Livelink | met Entree (besloten)

back on top