Plantgezondheid en duurzame teelt

De samenleving verwacht dat de land- en tuinbouw op een duurzame wijze produceert. Het beleid van de overheid is daarom gericht op duurzame teelt, een teelt met een lage milieubelasting, minimale inzet van gewasbeschermingsmiddelen en behoud van de concurrentiekracht. Op deze themapagina vind je kennis over duurzame teelt:  teelt met een minimale milieubelasting, met behoud van biodiversiteit, een gezonde bodem en efficiënt energiegebruik.

Ga naar de Dossiers van Plantgezondheid Ga naar Projecten Ga naar Onderwijs Plantgezondheid Beeldenbank ziekten, plagen en onkruiden
Dossiers Projecten Lesmateriaal
Plantgezondheid
Beeldenbank, ziekten plagen en onkruiden
Ga naar de Filmpjespagina van Plantgezondheid Ga naar de Sectoren Ga naar Thema's Ga naar webwijzer
Filmpjes Sectoren Thema's Webwijzer

 Laatste Nieuws

 • Topgrond heeft spoorelementen nodig

  26-2-2015

  Naast de bekende elementen stikstof, fosfor en Kalium (NPK), hebben planten ook spoorelementen nodig om te groeien. Gebrek aan borium (B) zorgt bij suikerbieten voor problemen.
  Lees verder

 • Agrochemiefabrikanten deels over op biologisch

  24-2-2015

  'Biologische middelen gaan de 'traditionele' chemie aanvullen en voor een deel vervangen', meldt Akker. 'Daar gaan de grote agrochemiebedrijven zelf voor zorgen'.
  Lees verder

 • Leerzame masterclass Bedrijfshygiene

  24-2-2015

  Tijdens een masterclass op 18 februari maakten mbo-leerlingen van Wellantcollege en Clusius College in vier workshops kennis met verschillende aspecten van bedrijfshygiëne. De masterclass is georganiseerd door IDC Bollen & Vaste planten.
  Lees verder

 • Nieuwe website voor CIV T&U

  19-2-2015

  Met een online community en online bibliotheek kunnen bedrijfsleven, kennisinstellingen en onderwijs efficiënter samenwerken. De nieuwe website van het CIV T&U is op 18 februari gelanceerd.
  Lees verder

 • Gezonde bodem voor weerbaar gewas

  19-2-2015

  Met een gezonde bodem of substraat kun je de vitaliteit van planten en de weerbaarheid tegen ziekten verhogen. Toepassing van compost biedt veel mogelijkheden.
  Lees verder

 • Wel of geen pesticiden, het ligt genuanceerd

  18-2-2015

  Wie hoopte op felle confrontaties kwam bedrogen uit. Het pesticidendebat aan Wageningen University bleek vooral genuanceerd.
  Lees verder

 • Biologische bestrijding appelschurft

  17-2-2015

  Een natuurlijke schimmel met de codenaam 'H39' zou wel eens het lang gezochte biologische antwoord kunnen worden op de gevreesde ziekte appelschurft.
  Lees verder

 • Grip op aaltjes

  17-2-2015

  De voor de landbouw schadelijke aaltjes zijn lastig te beheersen. Met de website aaltjesschema.nl kunnen telers grip krijgen op nematoden. Ze vinden er informatie over het herkennen en beheersen van aaltjes.
  Lees verder

 • Energiebesparing in de bollensector

  13-2-2015

  Bloembollentelers kunnen veel energie besparen tijden het bewaren en drogen van bloembollen. In een kennisarena laten verschillende bedrijven zien welke mogelijkheden er zijn. Groen Kennisnet ontsluit die kennis in een dossier.
  Lees verder

 • Kennis Groenweb Boomkwekerij niet verloren

  9-2-2015

  De website Groenweb Boomkwekerij is opgeheven sinds januari dit jaar, maar de informatie die via de site werd geboden is veilig gesteld in een reader.
  Lees verder

 • Meer nieuws

 Volg Plantgezondheid

 Recente publicaties

 Agenda

Workshop Integrated Pest Management
9:00 - 17:00
PCG/PCA, Karreweg 6, B-9770 Kruishoutem.

Studiedag Precisielandbouw
9:00 - 16:00
Onderwijsboulevard 221, 5223 DE ’s-Hertogenbosch

PHC College Tour (Lelystad)
8:30 - 17:00
PPO Lelystad, Edelhertweg 1, 8219 PH Lelystad

Naar Agendaoverzicht

 Filmpjes plantgezondheid

Akkerbouwer Marco Buijs uit Dirksland gebruikt een Beslissingsondersteunend Systeem (BOS) bij de bespuitingen in zijn 80 ha aardappelen. Het systeem dat hij hiervoor inzet is Prophy.

Meer filmpjes vind je op:

back on top