Nieuws

Twee tools om vergroening van steden op een hoger plan te brengen

Samenvatting
  • Onderwerp
    Tools Vergroening Steden
  • Interessant voor
    Terreinbeheerder, Grond- en Loonwerker, Hovenier / Groenvoorziener
Bekijk de bronnen
Door de vele voordelen van stedelijke natuur wordt er bij nieuwe ruimtelijke projecten in steden altijd rekening gehouden met het versterken van de groene kwaliteit. Volgens een artikel uit Tijdschrift Milieu blijkt de praktijk echter weerbarstiger. Vooral de samenwerking tussen partijen verloopt vaak moeizaam. In het artikel komen twee praktische hulpmiddelen aan bod waarmee je dit zou kunnen voorkomen.

NBS Explorer

NBS staat voor nature-based solutions, ook wel natuurinclusieve oplossingen genoemd. Deze methode houdt in dat natuur proactief wordt gecreëerd en ingezet. Elke stedelijke ruimte kent verschillende gebruikers, meerdere functies en overlappende claims op de ruimte. Om de ingewikkelde samenwerking die hierbij komt kijken in goede banen te leiden, wil een groot Europees onderzoeksproject, Nature4Cities, uitkomst bieden met onder andere de NBS Explorer. Voor elke natuurinclusieve oplossing visualiseert de NBS Explorer welke voordelen je ermee kunt boeken en ook welke uitdagingen erbij komen kijken. Groene tramsporen (begroeid met gras of sedum) bijvoorbeeld, hebben als voordeel dat ze hittestress kunnen reduceren, water kunnen bufferen, en een habitat kunnen geven aan insecten. Hiernaast wordt uitgelegd dat er bij de aanleg en het onderhoud veel technische kennis en een langdurige investering komen kijken, dat veel kan vergen van verschillende partijen.

Gids voor sociaal inclusieve implementatie van projecten

De tweede tool, ook van Nature4Cities, is een gids die stap voor stap gemeenten helpt om bewoners en andere stakeholders vergroening van de stad te betrekken. In het artikel van Tijdschrift Milieu worden de stappen duidelijk uitgelegd. De eerste van de zes stappen is om een leercultuur te creëren, waarbij er continu met elkaar wordt afgestemd over verwachtingen, rolverdelingen en succescriteria. Het is de bedoeling dat gedurende het hele proces door deze manier van werken haar vruchten zal afwerpen. Ten tweede moet de context van een probleem in kaart worden gebracht. De gids biedt hier praktische gereedschappen voor. De derde stap is om een visie af te stemmen: hoe past het project binnen het grotere beleidspakket van de gemeente? Na de visie komt het plan, uitgewerkt in stap 4. Ga hierbij op zoek naar een grote diversiteit aan stakeholders. Als één na laatste stap moet de oplossing geïmplementeerd worden. De laatste stap volgens de gids is het onderhoud, oftewel de implementatie op de lange termijn.

Bron foto: Pixabay

Bronnen

(2)